شاید یکی از مهمترین دغدغههای برخی از شما هموطنان عزیز در خارج از ایران، پیدا کردن وکیل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور باشد؛ زیرا برای اینکه اثبات کنید که جزو وراث متوفی هستید، باید اول از همه گواهی انحصار وراثت را دریافت کنید. سپس با توجه به گواهی انحصار وراثت به مرکز شورای حل اختلاف مراجعه نمایید.
پس اگر جزو ایرانیان مقیم خارج از کشور هستید که بعضاً مورث خودتان را از دست دادهاید و اموالی از آن فرد به جای مانده است، هیچ نگران نباشید. چراکه گروه وکلای HiVakil اینجاست تا به شما کمک کند که چگونه خارج از کشور، اموال به جای مانده از مورث را به راحتی به دست آورید.
اگر یکی از وراث خارج از کشور باشد ارث چطور تقسیم می شود؟
اگر جزو ایرانیانی هستید که در خارج از کشور سکونت دارید، باید برای استیفای اموال مورث یا همان به دست آوردن داراییهای فرد متوفی نیز اقداماتی را در مراجع قضایی ایران انجام دهید؛ اما با توجه به این که وکیل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور به عنوان یک وکیل بین المللی فعالیت میکند، در چنین وضعیتی میتواند با استعلام مدارک لازم از جمله کارت ملی و شناسنامه فردی که خارج از ایران است، برای تنظیم دادخواست سهم الارث اقداماتی را بدون حضور شما در هیچ مرحله اداری و قضایی انجام دهد.
در ادامه شما را با مهمترین کارهای یک وکیل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور برای گرفتن سهم الارث تا رساندن این اموال به دست شما آشنا میکنیم.
وظایف وکیل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور
ثبت وفات ایرانیان خارج از کشور
پس از فوت مورث خود باید اول از همه به کنسولگری ایران در هر کشوری که مورث شما فوت کرده است و یا به نزدیکترین مامور کنسولی در اولین فرصت مراجعه کنید. سپس مدارک لازم مربوط به فوت را برای ثبت فوت که شامل کارت ملی و همچنین اصل شناسنامه به همراه اصل مدرک خارجی است را به کنسولگری ایران ارائه دهید.
بعد از اینکه سفارت و یا کنسولگری ایران در کشوری که مورث شما فوت شده است، این مدارک را تأیید کرد صحت این مدارک در سیستم ثبت احوال کشور ایران ثبت می شود. بنابراین یا خود شما و یا هر شخص دیگری از جمله وکیل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور میتواند از طریق ثبت احوال ایران، گواهی فوت مورث شما را دریافت کند.
ارسال مدارک به وکیل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور
در اینجا یک وکیل پایه یک دادگستری که به صورت تخصصی در زمینه انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور فعالیت دارد، پس از اخذ گواهی فوت با دریافت مدارک شناسایی متوفی و تمام وراث خصوصاً کسانی که خارج از ایران هستند.
این مدارک را بدون هیچ کم و کاستی به شورای حل اختلاف محلی که برای آخرین بار متوفی در آنجا سکونت داشته است تحویل میدهد. سپس یک فرم مخصوص گواهی را به دقت پر میکند. در این فرم باید اسامی تمام کسانی که از فرد متوفی ارث میبرند را با نسبت آنها با مورث یادداشت شود.
اخذ برگه استشهادی محضری حصر وراثت
سومین مرحلهای که یک وکیل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور برایتان انجام میدهد، دریافت برگه استشهادی محضری حصر وراثت است. برای اخذ این برگه باید ۳ نفر از کسانی که تمام وراث فرد فوت شده را میشناسند به صورت حضوری به یک دفتر ثبت اسناد رسمی مراجعه کنند.
سپس با پر کردن فرمی که مخصوص استشهادیه است گواهی دهند که ورثه فرد فوت شده چه کسانی هستند. بعد از آن باید دفتر اسناد رسمی تمام اظهارات و گواهی این ۳ نفر را امضا و تصدیق کند.
مالیات بر ارث ایرانیان خارج از کشور
دقت کنید یکی از مراحل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور تحویل لیست اموال و داراییهای فرد فوت شده به اداره دارایی و مالیات است. در اینجا باید یک وکیل کاربلد و خبره مانند وکلای برجسته در گروه وکلای HiVakil لیست اموال متوفی را به دقت آماده کند و به اداره دارایی آخرین منطقه سکونت شخص فوت شده در ایران تحویل دهد.
سپس هزینه مالیات بر ارث را در کمترین زمان ممکن از سهم الارث به دولت پرداخت کند تا اموال شما به راحتی به نام شما انتقال یابد. یادتان باشد مالیات بر ارث با توجه به اموال غیرمنقول مثل ملک و مستغلات متوفی طبق طبقه وراث و البته نوع دارایی تعیین می شود. پس نگران پرداخت مالیات برای مستمری بازنشستگی بیمه مورث خود نباشید.
چاپ آگهی برای انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور
یکی دیگر از کارهای مهمی که باید یک وکیل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور برای گرفتن سهم الارث شما انجام دهد چاپ آگهی است. برای این کار بعد از پرداخت مقدار هزینه چاپ آگهی توسط وکیل و یا هر فرد درخواست کننده دیگری به مدت محدود آگهی در یکی از روزنامههای کثیرالانتشار چاپ می شود؛ چون ممکن است فرد متوفی ورثه دیگری هم داشته باشد که از تقسیم اموال به جای مانده از فرد متوفی بیاطلاع است.
البته دقت کنید طبق بخشنامهای که در تاریخ ۷/۷/۹۹۳۱ از طرف وزارت دادگستری به ثبت رسیده است اگر اموال و داراییهای فرد فوت شده بیشتر از پنجاه میلیون تومان باشد یقیناً گواهی انحصار وراثت متوفی نامحدود است و باید قبل از انحصار وراثت اموال به جای مانده از مورث حتماً آگهی مربوطهای منتشر شود؛ ولی اگر اموال متوفی کمتر از پنجاه میلیون تومان باشد بدون شک گواهی انحصار وراثت متوفی محدود است و نیازی به انتشار آگهی ندارد.
صدور گواهی حصر وراثت ایرانیان خارج از کشور
بعد از طی کردن تمام مراحل گفته شده سپس قاضی گواهی حصر وراثت را برایتان صادر میکند. در این گواهی حصر وراثت به طور دقیق تعداد وراث قانونی متوفی و همچنین مقدار سهم الارث هر کدام از وراث تعیین شده است.
فراموش نکنید که هر ورثه و یا هر ذینفعی که در خارج از ایران سکونت دارد برای اقدامات حقوقی جهت گرفتن اموال و داراییهای مورث خود در ادارات و سازمانهای دولتی، دفتر اسناد رسمی، مراجعه به بانکها و… به گواهی انحصار وراثت نیاز دارد، پس دریافت این گواهی الزامی است.
تقسیم ارث بدون حضور یکی از وراث
خوب است بدانید تحت هیچ شرایطی بدون ارائه مدارک تمام وراث چه در خارج از کشور و چه در داخل کشور و هر ذینفع دیگری نیز مال به جای مانده از فرد متوفی تقسیم نمیشود. شاید شما به عنوان یکی از وراث خارج از کشور نتوانید در شورای حل اختلاف، محضر و… حضور فیزیکی داشته باشید؛ ولی یک وکیل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور با ارائه مدارک شناسایی شما نیز سهمالارثتان را در هنگام تقسیم ارث دریافت میکند و در کمترین زمان ممکن به نامتان انتقال میدهد.
گروه وکلای HiVakil با بهره مندی از وکلای مجرب در حوزه انحصار وراثت، صفر تا صد مراحل انحصار وراثت شما عزیزان را طی کرده و تا نتیجه درخشان پرونده، همراه شما عزیزان خواهند بود.
مدارک مورد نیاز برای انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور
- گواهی فوت متوفی
- کارت ملی و شناسنامه متوفی
- کارت ملی و شناسنامه تمام وراث
- استعلام مدارک شناسایی افرادی که در خارج از ایران هستند
- عقدنامه فرد فوت شده در صورتی که متوفی متاهل باشد
- استشهادیه انحصار وراثت
- وصیت نامه متوفی
مراحل تقسیم ارث خارج از کشور
درصورتیکه گروه وکلای HiVakil بهعنوان وکیل انحصار وراثت شما باشند، نیاز به انجام هیچکدام از مراحل زیر نخواهید داشت! همچنین اغلب وراث اطلاعات دقیقی در رابطه با اسامی و هویت وراث ندارند. تیم حقوقی HiVakil با رفع این مشکل تمامی مراحل انحصار وراثت را بهخوبی طی مینماید.
- صدور و دریافت گواهی فوت از ثبت احوال یا وزارت امور خارجه
- مرحله بسیار مهم انحصار وراثت در شورای حل اختلاف
- حضور در دفتر ثبت اسناد رسمی برای تائید وراث و دریافت استشهادیه انحصار وراثت
- حضور دوباره در شورای حل اختلاف برای ثبت دادخواست
- مراجعه به اداره مالیات برای مالیات بر ارث
- چاپ آگهی در روزنامه به منظور اطمینان از عدم حضور دیگر وراث
- صدور گواهی انحصار وراثت یک ماه پس از چاپ آگهی
مرجع صالح در رسیدگی به درخواست انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور
اگر این سؤال برایتان پیش آمده است که وکیل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور باید در چه شهری از ایران موضوع انحصار وراثت را پیگیری کند باید گفت به طور کلی دادگاه آخرین اقامتگاه فرد فوت شده را در ایران به عنوان صالح به رسیدگی در نظر میگیرد. اگر آخرین اقامتگاه شخص متوفی مشخص نباشد دادگاه طبق ماده ۲۰ قانون آیین دادرسی مدنی آخرین منطقه سکونت متوفی را در ایران به عنوان صالح به رسیدگی تعیین میکند؛ اما بر اساس ماده ۱۶۴ قانون امور حسبی چنانچه فرد متوفی در ایران هیچ اقامتگاه و یا محل سکونتی نداشته باشد بدون شک دادگاه صالح مکانی است که ترکه در آنجا قرار دارد.
اگر ترکه در مکانهای مختلفی باشد دادگاهی صالح است که انواع غیرمنقول در آن منطقه واقع است. اما اگر اموال غیرمنقول متوفی در حوزههای مختلفی واقع شده باشد صلاحیت با دادگاهی است که ابتدا اقدام کرده است. به فرض مثال اگر فرد فوت شده در آمریکا سکونت داشته است ولی اموال و داراییهای او در تهران باشد یقیناً دادگاه صالح به رسیدگی تقسیم ارث در دادگاه عمومی تهران است. در صورتی که فرد فوت شده اموال غیرمنقول مثل ملک و املاکی هم در اصفهان، شیراز و… داشته باشد خوب است بدانید دادگاهی صالح است که زودتر از همه اقدامات لازم را انجام داده باشد.
هزینه وکیل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور
هزینه وکیل در ارث مثل هر پرونده دیگری به فاکتورهای مختلفی از قبیل:
- پیچیدگی پرونده
- زمانی که وکیل برای رساندن پرونده به نتیجه مطلوب صرف میکند.
- تعداد جلسات رسیدگی
- نوع مراحل دادرسی
و غیره
به طور کلی هزینه وکیل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور بر اساس توافقاتی تعیین می شود که بین وکیل و موکل منعقد شده است.
نقش وکیل انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور
بهره بردن از تجربیات یک وکیل خوب و باسابقه برای پروندههای انحصار وراثت ایرانیان خارج از کشور تأثیر بسیار مثبتی دارد؛ چون ورثهای که در خارج از ایران سکونت دارد نمیتواند در تاریخ مقرر شده در تمام جلسههای انحصار وراثت شرکت کند.
از طرفی آگاهی زیادی در مورد مراحل قانونی و انجام کارهای اداری ندارد؛ اما یک وکیل خوب دادگستری با داشتن آگاهی کامل در مورد جدیدترین قوانین کشور بدون حضور هیچ کدام از وراث خارج از کشور میتواند تمام مراحل اداری و قضایی را انجام دهد. مهمتر اینکه در صورت بروز هر مشکلی در کمترین زمان ممکن مشکلات ایجاد شده را رفع میکند و دوباره پرونده انحصار وراثت را به جریان میاندازد.