طلاق توافقی
-
1طلاق بدون حضور زوجین
-
210 الی 35 روز کاری
-
3طلاق بدون مشاوره اجباری
-
4کل حق الوکاله برای دو وکیل: 9 میلیون
-
5برای مشاوره رایگان و وکالت تخصصی کلیک کنید.
در طلاق توافقی هر دو طرف در رابطه با مسائلی مانند مهریه، نفقه، حضانت و … به توافق رسیدهاند. به دلیل مراحل پیچیده و طولانی طلاق توافقی، زوجین اغلب طلاق را به وکیل طلاق توافقی میسپارند تا در زمان بسیار کوتاه و بدون حضور زوجین انجام شود.
گروه حقوقی HiVakil با بهرهمندی از بهترین وکلای پایه یک دادگستری، مشاورههای تخصصی در اختیار زوجین قرار میدهد. شما عزیزان میتوانید با اطمینان خاطر، دعاوی خود را به وکلای ما بسپارید. برای دریافت مشاوره حضوری یا آنلاین همین حالا با شماره 09103302534 تماس بگیرید.
طلاق توافقی چیست؟
طلاق توافقی (No-fault divorce) سادهترین نوع طلاق است. در این طلاق احتمال به وجود آمدن اختلاف در آینده بسیار پایین است. همچنین دو طرف همزمان قصد جدا شدن از یکدیگر را دارند.
در طلاق توافقی، زن و شوهر باید در رابطه با مسائل مالی مانند مهریه، نفقه، اجرتالمثل و جهیزیه توافق کنند. علاوه بر توافق در مسائل مالی، توافق در مسائل غیرمالی مانند حضانت و ملاقات فرزندان مشترک (در صورت داشتن فرزند) لازم است.
در طلاق توافقی بعدازآنکه زن و شوهر درباره مسائل مالی و غیرمالی مرتبط با ازدواج توافق میکنند، به دادگاه مراجعه مینمایند. در طلاق توافقی، دادگاه بر اساس توافقات زن و شوهر، رأی طلاق توافقی صادر میکنند به رأی طلاق توافقی، گواهی عدم امکان سازش میگویند.
نکاتی در رابطه با توافقات طلاق توافقی
- در طلاق توافقی، زن میتواند کل مهریه خود را دریافت کند. در این طلاق حتماً نباید زن مهریه خود را ببخشد.
- طلاق توافقی، زیر نظر وکیل متخصص هزینه بسیار کمی دارد. علاوه بر این در مدت زمان بسیار کوتاهتری انجام میشود. همچنین در صورت دریافت وکیل طلاق، زوجین نیازی به حضور در دادگاه ندارند. تنها در پایان باید با مراجعه به دفتر ثبت ازدواج و طلاق، طلاق خود را ثبت کنند.
- در طلاق به صورت توافقی، زن و شوهر میتوانند توافقات خود را بهصورت رسمی در دفترخانه اسناد رسمی به ثبت برسانند. همچنین زن و شوهر میتوانند توافقات خود را در یک برگ عادی (غیر رسمی) بنویسد و به دادگاه مراجعه کنند. در آخر دادگاه بر اساس توافقات چه رسمی چه غیر رسمی، رأی طلاق توافقی صادر میکند.
- در این طلاق باید توافقنامه در مسائلی مانند مهریه، نفقه، حضانت و اجرتالمثل و غیره وجود داشته باشد. برای مثال زوجه حتی میتواند تمام مهریه خود را ببخشد اما باید این موضوع را در توافقنامه ذکر نماید.
مدت زمان طلاق توافقی
انجام تمام مراحل طلاق توسط وکلای مجموعه ما، بهصورت کاملاً قانونی است. طلاق توافقی بدون حضور زوجین انجام میشود. طلاق توافقی (No-fault divorce) در مجموعه ما، بین 15 تا 45 روز کاری زمان میبرد. این زمان با در نظر گرفتن اجباری شدن مشاوره های قبل از طلاق میباشد.
عوامل مرتبط با مدت زمان انجام طلاق توافقی
- در شهرهای مختلف ایران، مدتزمان انجام طلاق توافقی متفاوت است.
- در تهران، مدتزمان انجام طلاق به اینکه پرونده طلاق توافقی شما به کدام مجتمع قضایی خانواده و کدام شعبه رسیدگیکننده به پرونده طلاق ارجاع میشود، بستگی دارد.
- مدتزمان انجام طلاق توافقی، بستگی به زمان ثبت دادخواست طلاق دارد. به این صورت که اگر دادخواست طلاق، در نیمه اول ماه ثبت شود، میتوان گفت مدتزمان انجام آن کوتاهتر میباشد. دادگاه ها در نیمه دوم ماه دادخواستهای طلاق را معمولا به شورای حل اختلاف برای صلح و سازش میفرستند.
وکلای مجموعه ما برای جلوگیری از ارسال پرونده طلاق توافقی به شورای حل اختلاف و کوتاه شدن مدت انجام طلاق توافقی، راهکار ویژهای دارند.
- مدتزمان انجام طلاق توافقی، در مورد پرونده هایی که شما وکالت در طلاق دارید، چون بیشتر دادگاه های رسیدگیکننده به طلاق توافقی، از شما میخواهند از دفترخانه تنظیمکننده وکالت در طلاق، استعلام بگیرید این استعلام در مورد درستی و مدتزمان وکالت در طلاق است. اگر دفترخانه تنظیمکننده وکالت در طلاق، تهران باشد، در یک روز انجام میشود و مدارک پرونده طلاق توافقی، برای صدور رأی طلاق کامل میشود. اگر وکالت در طلاق در شهری دیگر باشد، چون استعلام دستی باید انجام شود، مدتزمان انجام طلاق توافقی بیشتر میشود.
*نکته: اگر وکالت در طلاق در سند ازدواج به زن دادهشده باشد، نیاز به استعلام دفترخانه برای انجام طلاق توافقی نمیباشد.
- مدتزمان انجام طلاق بستگی به نحوه تنظیم وکالتنامه طلاق دارد. بعضی از وکالت نامه های طلاق چه در دفترخانه اسناد رسمی و چه ضمن سند ازدواج باشد، دارای ایراداتی است. مهمترین ایرادهای وکالتنامه های طلاق که در مدت انجام طلاق توافقی و صادر شدن رأی طلاق توافقی تأثیر زیادی میگذارد، عنوان نکردن اسقاط حق تجدیدنظرخواهی و اسقاط حق فرجام خواهی میباشد. درصورتیکه اسقاط حق تجدیدنظر خواهی و اسقاط فرجام خواهی درج نشده باشد، رأی طلاق بعد از ۴۴ روز قطعی میشود. شما بعد از ۴۴ روز میتوانید رأی طلاق توافقی را اجرا کنید. درواقع طلاق را ثبت کنید.
*تذکر: جهت کم کردن مدت انجام طلاق توافقی پیشنهاد میشود قبل از تنظیم سند وکالت در طلاق، با وکلای متخصص ما مشورت نمایید.
مدارک لازم برای طلاق توافقی
زن و شوهری که تصمیم خود را برای طلاق گرفتند، باید مدارکی را برای رسیدگی به پرونده طلاق توافقی تهیه کنند.
الف) تعدادی از مدارک باید هنگام ثبت دادخواست طلاق توافقی موجود باشد.
- اصل عقدنامه؛ درصورتیکه اصل عقدنامه را در اختیار ندارید، به دفتر ثبت ازدواجتان در هر شهری که باشد مراجعه بکنید، از آنها بخواهید به شما رونوشتی از عقدنامه تان بدهند.
- اصل شناسنامه مرد (زوج)
*نکته: درصورتیکه زن، وکالت در طلاق از شوهر خود داشته باشد، اگر دسترسی به اصل شناسنامه شوهر خود ندارد، کپی از صفحه اول شناسنامه همسر خود برای ثبت دادخواست طلاق توافقی کافی است.
- اصل شناسنامه زن (زوجه)
- کپی کارت ملی زن و مرد؛ اگر به کارت ملی تان، دسترسی ندارید، داشتن شماره ملی کافی است.
- زن و شوهر برای ثبت هر گونه دادخواست، از جمله دادخواست طلاق توافقی باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی در شهرشان مراجعه کنند و نام خود را در سامانه عدل ایران ثبت کنند.
*نکته: بعضی موارد زن و شوهر برای وکالت در طلاق به ما مراجعه میکنند، میگویند ثبت نام ثنا انجام دادهاند درحالیکه امضا آنها در سامانه عدل ایران ثبتنشده است. حتماً موقع ثبت نام در سامانه عدل ایران در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، از کاربر دفتر خدمات بخواهید امضا شما را ثبت نماید.
- توافقنامه طلاق توافقی؛ زن و شوهر باید در مورد مهریه، نفقه زن، اجرتالمثل، هدایا، حضانت، ملاقات و نفقه فرزند توافق کنند.
*نکته: زن و شوهر میتوانند بعدازاینکه به دادگاه رسیدگیکننده به طلاق مراجعه کردند، در مورد مسائل مالی و غیرمالی مرتبط با ازدواج توافق کنند.
- وکالتنامه رسمی طلاق؛ درصورتیکه زن از شوهر خود وکالت در طلاق داشته باشد.
*نکته: درصورتیکه زن از شوهر خود وکالت در طلاق داشته باشد، حتماً باید از طرف همسر خود، وکیل دادگستری معرفی نماید.
- گواهی عدم انصراف از طلاق غربالگری (با وکلای مجموعه ما نیازی به ارائه این گواهی ندارید)
ب) مدارک لازم برای تکمیل پرونده طلاق توافقی
زمانی که شما دادخواست طلاق خود را ثبت کردید، شعبه رسیدگیکننده به طلاق توافقی از شما میخواهد این مدارک را تهیه کنید.
- گواهی عدم بارداری
- نظریه واحد مشاوره مستقر در دادگاه خانواده؛ توجه نمایید منظور از مشاوره، مشاوره روانشناسی نیست. شما فقط توافقاتی که با همسر خود در مورد مسائل مالی و غیرمالی مرتبط با ازدواج کردید به کارشناس مشاوره میگویید. کارشناس نیز همان توافقات را در فرم مخصوص مینویسد.
- گواهی بکارت از پزشکی قانونی (درصورتیکه خانم بگوید دوشیزه میباشد، دادگاه رسیدگیکننده به طلاق به او نامهای میدهد که همراه با شناسنامه به پزشکی قانونی برود معاینه شود و گواهی بکارت را به شعبه ارسال کند)
- استعلام از دفترخانه اسناد رسمی درصورتیکه زن وکالت در طلاق داشته باشد. بعضی از دادگاه های رسیدگیکننده به طلاق توافقی، از زن میخواهند نامه ی استعلام از درستی مندرجات و اعتبار مدت وکالتنامه را بهصورت دستی به دفترخانه ببرند و جواب استعلام را به دادگاه بدهند.
مراحل طلاق توافقی
- توافق خانم و آقا در رابطه با موضوعات مهریه، نفقه، حضانت فرزندان و … (مرحله اول زن و شوهری که به این نتیجه رسیدند که نمیتوانند با هم زندگی کنند، میخواهند از هم جدا شوند باید در مورد مهریه، نفقه، جهیزیه زن و سایر حقوق مالی که مرتبط با ازدواج است و حضانت (نگهداری)، نفقه و ملاقات فرزند به توافق کامل برسند.)
- ثبتنام در سامانه تصمیم و ثبت اطلاعات زوجین و سپس انجام غربالگری.
- شرکت در جلسه با مشاور حقوقی و ارائه گواهی عدم انصراف از طلاق.
- ثبت دادخواست طلاق بهصورت توافقی در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی
- ارائه آزمایشهای پزشکی در رابطه با بارداری زوجه (در صورت اثبات باکرگی زوجه یا یائسگی خانم، نیاز به این گواهی نیست)
- حضور در جلسه رسیدگی و صدور رأی طلاق توافقی یا صدور گواهی عدم امکان سازش. (درصورتیکه زن و شوهر بر جدایی توافق کنند، قبل از اینکه به دفتر ثبت طلاق بروند، ناچار هستند به دادگاه مراجعه کنند رأی طلاق توافقی بگیرند.به این رای گواهی عدم امکان سازش میگویند. دفاتر ثبت طلاق بدون رأی گواهی عدم امکان سازش، طلاق را ثبت نمیکنند.)
- حضور در دفتر طلاق برای اجرای صیغه طلاق و مهر زدن شناسنامهها.
زن و شوهر اگر در یکی از موارد با هم اختلاف نظر داشته باشند، امکان صدور رأی طلاق توافقی فراهم نمیباشد. حال که زن و شوهر تصمیم به طلاق توافقی گرفتند و در مورد مسائل مالی و غیرمالی که مرتبط با ازدواج است توافق کامل نمودند. دو مسیر جلوی راهشان هست:
- در مسیر اول زن و شوهر باید جلسات مشاوره قبل از طلاق را طی کنند که مسیر به نسبت طولانیتری است؛
- در مسیر دوم از طریق وکیل نیازی به جلسات مشاوره نیست که یقیناً مسیر کوتاهتر میشود؛ و رأی طلاق زودتر صادر میشود.
برای کسب اطلاع بیشتر در ادامه هر دو این مسیرها را به صورت کامل شرح میدهیم:
مسیر اول طلاق توافقی (شرکت در جلسات مشاوره اجباری قبل از طلاق)
زن و شوهر ابتدا باید در سایت zaman.behzisti.net ثبت نام کنند. یکی از مراکز غربالگری را انتخاب مینمایند درزمانی که تعیینشده، به واحد غربالگری مراجعه میکنند، در واحد غربالگری یکی از مراکز مشاوره را انتخاب میکنند.
سپس به مرکز مشاوره ای که انتخاب نمودند میروند و چند جلسه مشاوره قبل از طلاق را میگذرانند. درصورتیکه زوجین بعد از شرکت در جلسات مشاوره قبل از طلاق، همچنان اصرار بر طلاق داشتند. مرکز مشاوره نتیجه مشاوره را به مرکز غربالگری اعلام میکند. زوجین گواهی عدم انصراف از طلاق را از مرکز غربالگری میگیرند.
*نکته: اگر زوجین مسیر اول یعنی شرکت در جلسات مشاوره قبل از طلاق را انتخاب کنند. اگر زن وکالت در طلاق داشته باشد، اگر زن و مرد هرکدام وکیل دادگستری بگیرند باز هم ناچارند خود زن و شوهر در جلسات مشاوره قبل از طلاق شرکت کنند. استثنائا در برخی از موارد مرکز غربالگری، بدون شرکت در جلسات مشاوره قبل از طلاق، گواهی عدم انصراف از طلاق را صادر میکند.
زمان صدور گواهی عدم انصراف از طلاق حداقل ۴۵ روز میباشد. در این روش، زوجین در دفتر خدمات قضایی حاضر شده و به همراه عقدنامه یا رونوشت آن و شناسنامهها و گواهی عدم انصراف از طلاق دادخواست طلاق توافقی ثبت میکنند. زن و شوهر بعد از ثبت دادخواست طلاق توافقی و بعد از ارسال پیامک به دادگاه خانواده مراجعه میکنند.
مسیر دوم طلاق توافقی (عدم تمایل به شرکت در جلسات مشاوره قبل از طلاق)
درصورتیکه زن و شوهر مسیر دوم را برای صدور رأی طلاق توافقی انتخاب کنند، دادخواست صدور گواهی عدم امکان سازش از سوی مرد یا دادخواست صدور حکم طلاق از سوی زن داده میشود. در این روش هرکدام از زن و شوهر که وکیل دادگستری بگیرند، دیگر نیازی به حضورشان در دادگاه خانواده نیست.
روند رسیدگی درروشی که زن و شوهر تمایل به شرکت در جلسات مشاوره قبل از طلاق ندارند بدینصورت هست که ابتدا دادخواست صدور گواهی عدم امکان سازش از سوی مرد یا دادخواست صدور حکم طلاق از سوی زن در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت میشود.
بعد از ثبت دادخواست باید منتظر پیامک دادگاه باشید. متن پیامک دادگاه خانواده به این صورت است که دادخواست ارسالی از سوی دفتر خدمات به شعبه… با شماره پرونده… ارجاع شد.
زن و شوهر بعد از ارسال این پیامک باید به دادگاه خانواده موردنظر، مراجعه کنند. از واحد رایانه مستقر در مجتمع قضایی خانواده، شماره بایگانی پروندهشان را گرفته و به شعبه ای که دادخواست طلاق ارسالشده، مراجعه میکنند.
روال شعبه های مستقر در دادگاه متفاوت است. بعضی از شعبه ها در همان روزی که مراجعه کردید، رأی طلاق توافقی تان را صادر میکنند. بعضی دیگر به شما میگویند یک یا چند روز آینده بیایید و بعضی از شعبه های دیگر به شما میگویند منتظر پیامک یا ابلاغ وقت رسیدگی باشید.
زن و شوهری که تصمیم به طلاق گرفتند، در روزی که دادگاه به آنها (در مراجعه حضوری یا در پیامک تعیین وقت رسیدگی) اعلام میکند، در شعبه مجتمع قضایی خانواده رسیدگیکننده به طلاق توافقی حاضر میشوند.
زن و شوهر بعدازاینکه به شعبه دادگاه اعلام کردند نسبت به طلاق توافق دارند، هزینه مشاوره در دادگاه را واریز میکنند. شعبه به آنها نامه معرفی به واحد مشاوره میدهد. واحد مشاوره در تهران در یکی از طبقات دادگاه خانواده میباشد. واحد مشاوره از زن و شوهر ابتدا علت جدایی را میپرسد بعد از زوجین میپرسد در مورد مهریه نفقه اجرتالمثل و سایر حقوق مالی مرتبط با ازدواج و حضانت و ملاقات و نفقه فرزند چه تصمیمی گرفتید.
توجه نمایید روال بعضی از شعبه های دادگاه به این صورت است که شما باید جواب تست بارداری را در پرونده بگذارید. در تهران آزمایشگاه در مجتمع قضایی خانواده وجود دارد. زن و شوهر جواب واحد مشاوره و گواهی عدم بارداری (درصورتیکه خانم بهناچار باید در دادگاه آزمایش بدهد) و در مواردی که زوجه باکره باشد، گواهی پزشکی قانونی را به شعبه موردنظر میدهد.
بعدازاینکه مدارک پرونده طلاق تکمیل شد. زن و شوهر نزد قاضی میروند و صورتجلسه که بر مبنای توافقات زن و شوهر در واحد مشاوره نوشتهشده، امضا میکنند. در بعضی از شعبه های دادگاه، زن و شوهر متقاضی طلاق توافقی ابتدا پیش قاضی میروند و صورتجلسه را امضا میکنند و بعد به واحد مشاوره که در دادگاه هست، معرفی میشوند.
اعتراض به رای دادگاه در طلاق توافقی
پس از صادر شدن رای دادگاه، امکان دارد زن یا مرد نسبت به رای اعتراض کنند. برای اعتراض به رای دادگاه سه روش زیر وجود دارد:
واخواهی
واخواهی به این معنا است که یکی از زوجین یا نماینده آنها هنگام صادر شدن رای در دادگاه حضور نداشته باشد. البته در طلاق توافقی با توجه به توافق زن و مرد، هر دو در دادگاه حضور دارند. اغلب واخواهی در طلاق غیابی اتفاق میافتد.
فرجامخواهی
در فرجامخواهی، بررسی و تطبیق حکم طلاق با قوانین شرعی است. درصورتیکه زوجین قصد فرجامخواهی داشته باشند، درخواست آنها به دیوان عالی کشور ارسال میشود.
تجدیدنظرخواهی
در تجدیدنظرخواهی یکی از زوجین میگوید که رای دادگاه بر اساس مدارک و دلایل نبوده و قاضی اشتباه کرده است. با توجه به این موضوع برایی بررسی مجدد پرونده طلاق، درخواست تجدیدنظر میدهد.
بعد از رای دادگاه برای طلاق توافقی چه باید کرد
بعد از صادر شدن رای دادگاه برای طلاق توافقی، زوجین 3 ماه فرصت دارند که به دفتر رسمی طلاق و ازدواج برای جاری شدن صیغه طلاق، مراجعه کنند. اگر بیشتر از 3 ماه بگذرد، اعتبار حکم طلاق، از بین میرود.
طلاق توافقی در محضر بدون دادگاه انجام میشود؟
خیر، طبق بخشنامه طلاق توافقی زوجین باید برای اخذ گواهی عدم امکان سازش به دادگاه مراجعه کنند. طلاق توافقی بدون رای دادگاه امکانپذیر نیست.
نکات مربوط به شعب دادگاه ها
بعدازاینکه زن و شوهر مدارک موردنیاز طلاق توافقی را تکمیل و صورتجلسه دادگاه را امضا کردند بعضی از شعبات در همان روز رأی را تایپ میکنند و بعضی دیگر طی ۴۸ ساعت رأی را تایپ و ابلاغ میکنند. زن و شوهر میتوانند در روزی که دادگاه رأی به طلاق توافقی میدهد به دادگاه بروند و زیر اصلِ رأی که در پرونده هست بنویسند که دادنامه به آنها ابلاغشده و به رأی اعتراضی ندارند و حق هر گونه تجدیدنظرخواهی و فرجام خواهی را از خود سلب و ساقط مینمایند.
در بعضی از شعبه های دادگاه، قاضی دادگاه از زن و شوهر میپرسد آیا میخواهید رأی طلاق قطعی شود اگر بگویید بله دیگر نیازی نیست در زیر رأی طلاق اسقاط حق تجدیدنظر خواهی و فرجام خواهی را بنویسید (در این موردنیازی به گواهی قطعیت دادگاه نیست و صرف مهر کردن رأی توسط مدیر دفتر کفایت میکند).
وقتی رأی طلاق شما صادر شد و قاضی رأی را امضا کرد. از رأی سه نسخه کپی میگیرید و از مدیر دفتر میخواهید کپی رأی طلاق توافقی را مهر کند. اگر در متن رأی نوشتهنشده باشد رأی قطعی است از مدیر دفتر شعبه دادگاه رسیدگیکننده بخواهید به شما گواهی قطعیت بدهد.
بعدازآنکه رأی طلاق (گواهی عدم امکان سازش) صادر شد زن و شوهر سه ماه فرصت دارند با سایر مدارک از جمله گواهی عدم بارداری خانم یا گواهی بکارت در صورت دوشیزه بودن و اصل عقدنامه یا رونوشت آن و اصل شناسنامهها به دفتر طلاق مراجعه کنند. سردفتر طلاق اصل عقدنامه را از زن و شوهر گرفته و طلاقنامه را تحویل زن میدهد. شناسنامه های زن و شوهر را مهر میکند.
توجه نمایید طلاقنامه به خانم داده میشود. به مرد درصورتیکه تمایل داشته باشد در ازای پرداخت هزینه، رونوشت از طلاقنامه داده میشود.
مهریه در طلاق توافقی
در طلاق توافقی، زن و شوهر بعدازاینکه به این نتیجه رسیدند که نمیخواهند با هم زندگی کنند باید در مورد مسائل مالی و غیرمالی مرتبط با ازدواج، با هم به تصمیم مشترک برسند. یکی از مهمترین مواردی که زن و شوهر در طلاق توافقی با هم به توافق برسند مهریه است. شما میتوانید در طلاق توافقی هر گونه توافقی در مورد مهریه خود بکنید. بهعنوانمثال شما در طلاق توافقی میتوانید با همسر خود توافق کنید که کل مهریه به شما پرداخت شود، کل مهریه خود را به شوهر خود در مقابل طلاق، ببخشید.
بخشی از مهریه را دریافت کنید و در مقابل بخشی از مهریه خود را در مقابل طلاق ببخشید. شما حتی در طلاق توافقی میتوانید مهریه خود را با توافق قسطبندی کنید. چیزی که مهم است شما در طلاق توافقی باید تکلیف مهریه خود را بهصورت کامل مشخص کنید.
*نکته: اگر خانم، باکره باشد، در هنگام طلاق، نصف مهریه به او تعلق میگیرد. باوجوداینکه مطابق قانون و شرع، به خانم باکره نصف مهریه تعلق میگیرد، درواقع زن مستحق نصف مهریه است. در طلاق ملاک رأی طلاق توافقی، توافق زن و شوهر است. زن و شوهر زمانی که زن باکره است نیز میتوانند توافق کنند زن مهریه خود را دریافت کند یا ببخشد.
نکات مهم مهریه در طلاق توافقی
- زن در طلاق حتماً نباید مهریه خود را ببخشد.
- مهریه در طلاق توافقی، کاملاً بستگی به تصمیم زن و شوهر و توافق آنها دارد.
- در طلاق توافقی، زن و شوهر میتوانند توافق کنند تمام یا بخشی از مهریه بهصورت اقساطی پرداخت شود.
- درصورتیکه زوجه، باکره (دوشیزه) باشد و زن و شوهر بخواهند از هم جدا شوند، زوجه مستحق نصف مهریه میباشد. در صورت تصمیم به طلاق توافقی، نسبت به نصف مهریه (مهریه استحقاقی) توافق به پرداخت یا بخشش مهریه میکنند.
- اگر شوهر در طلاق توافقی برای پرداخت مهریه، چک یا سفته یا قبض اقساطی داشته باشد. درصورتیکه در مهلت مقرر وجه چک یا سفته یا قبض اقساطی مهریه را نپردازد زن میتواند برای وصول وجه آن، به دادگاه مراجعه کند. حتی میتواند جلب زوج و توقیف اموال شوهر را بخواهد.
- اگر شوهر در طلاق متعهد شده باشد مهریه را بپردازد ولی سندی مثل چک یا سفته نداده باشد. در مهلت مقرر مهریه تعهد شده را پرداخت نکند. زن ابتدا میتواند از طریق اجرای ثبت اسناد رسمی، مهریه خود را مطالبه کند.
نفقه در طلاق توافقی
در طلاق توافقی میزان نفقه به توافق زن و مرد بستگی دارد. زوجین باید هر توافقی را بهصورت مکتوب ثبت نمایند. توجه داشته باشید درصورتیکه زن از مرد تمکین نکند و منزل را ترک نماید، ناشزه میشود. به زن ناشزه نفقه تعلق نمیگیرد.
بهطورکلی نفقه یکی از حقوق مالی زن پس از ازدواج است که به دو صورت عمومی و خاص قابلارائه میباشد. علاوه بر این نفقه فرند نیز باید مشخص شود. در ادامه انواع نفقه را عنوان میکنیم.
نفقه برای تمکین عام
تمکین عام، به معنای پذیرش ریاست شوهر و باارزش دانستن اراده مرد در تربیت فرزندان و اداره امور اخلاقی خانواده میباشد. نفقه برای تمکین عام زن بهمنظور تأمین نیازهای عمومی مانند هزینههای زندگی و نگهداری از خانواده است.
نفقه برای تمکین خاص
این نفقه برای تأمین نیازهای خانم در روابط زناشویی است.
نفقه فرزند
طبق قوانین، نفقه فرزند با پدر است.
- نفقه فرزند پسر: پدر باید تا ۱۸ سالگی نفقه پسر خود را پرداخت کند. اگر فرزند بخواهد تحصیلات خود را ادامه دهد، پدر موظف است به پرداخت هزینههای آن است.
- نفقه فرزند دختر: نفقه دختر تا زمان ازدواج با پدر میباشد. ممکن است دختر تا 45 سالگی نیز ازدواج نکند در این شرایط نیز پرداخت نفقه با پدر میباشد.
حضانت در طلاق توافقی
یکی از مواردی که در طلاق توافقی زن و شوهر باید به توافق برسند مسئله حضانت فرزند است. حضانت به معنی نگهداری و حمایت جسمی و روحی از طفل است.
در قانون حمایت خانواده و قانون مدنی، برای سپردن حضانت به پدر یا مادر، به مصلحت کودک توجه شده است.
درصورتیکه زن و شوهر تمایل به طلاق داشته باشند، زن و شوهر خودشان میتوانند با توافق در مورد حضانت فرزند مشترکشان تصمیم بگیرند.
نکات مهم حضانت فرزند در طلاق توافقی
- مطابق با قانون حضانت فرزند چه دختر باشد چه پسر تا ۷ سالگی با مادر است ولی در طلاق توافقی زن و شوهر میتوانند توافق کنند حضانت با پدر باشد.
- طبق قانون مدنی حضانت فرزند از ۷ سالگی تا ۹ سالگی درصورتیکه فرزند دختر باشد و تا ۱۵ سالگی درصورتیکه فرزند پسر باشد با پدر است. ولی در طلاق توافقی حضانت میتوانند با توافق زوجین به مادر سپرده شود.
- فرزند دختر تا سن ۹ سال و فرزند پسر تا ۱۵ سال تحت حضانت هستند. یعنی فرزند دختر بعد از ۹ سالگی و فرزند پسر بعد ۱۵ سال خودشان تصمیم میگیرند با پدر یا مادر زندگی کنند.
- زمانی که زن و شوهر در مورد حضانت فرزند میخواهند توافق کنند، باید به این نکته توجه کنند که برای دختر تا ۹ سال و برای پسر تا ۱۵ سال میتوانند تصمیم بگیرند که با پدر با مادر زندگی کند. آنچه در مورد حضانت دائم گاهی اوقات در رأی طلاق توافقی میبینید منظور حضانت تا ۹ سال برای دختر و برای پسر تا ۱۵ سال است؛ و بعدازاین سن فرزند خودش میتواند تصمیم بگیرد.
- در قانون مدنی آمده است اگر مادر مدتی که حضانت با اوست ازدواج نکند، حضانت به پدر داده میشود. ولی زن و شوهر میتوانند توافق کنند حتی درصورتیکه زن ازدواج مجدد هم کند، همچنان حضانت فرزند با مادر باشد.
- اگر زن و شوهر در مورد اینکه حضانت فرزند مشترکشان به چه کسی داده میشود به تفاهم برسند دادگاه هم بر اساس توافق زن و شوهر رأی طلاق توافقی صادر کند. بعد از مدتی پدر یا مادری که حضانت بر اساس توافق به او سپردهشده، شرایط و صلاحیت نگهداری فرزند را نداشته باشد مثلاً دچار فساد اخلاقی یا معتاد شود. طرف مقابل (پدر یا مادر) میتواند از دادگاه خانواده بخواهد حضانت را از او بگیرد.
- زن و شوهر با هم توافق میکنند که حضانت با یکی از آنها باشد در این صورت طرف مقابل میتواند فرزند خود را ملاقات کند. زن و شوهر در طلاق توافقی، میزان ملاقات و روز و ساعت هفته را مشخص میکنند. درصورتیکه اختلاف داشته باشند دادگاه تصمیم میگیرد.
هزینه طلاق توافقی
- هزینه دادرسی دادخواست حدوداً دویست هزار تومان میباشد که بهتناسب مدارکی که پیوست دادخواست میکنید مقداری کموزیاد میشود.
- مبلغ مشاوره و داوری در دادگاه خانواده: هزینه مشاوره در مجتمعهای قضایی مختلف متفاوت است. در بعضی از مجتمعهای قضایی برای زن و مرد جمعاً یکصد و بیست هزار تومان و در برخی از مجتمعهای قضایی خانواده یکصد و چهل هزار تومان میباشد. هزینه داوری جمعاً برای زن و مرد دویست هزار تومان میباشد.
*نکته: اصولاً در دعاوی مربوط به طلاق توافقی مشاوره انجام میشود. روال بعضی از شعبه های دادگاه خانواده که بسیار کم است ارجاع به داوری است.
- هزینه آزمایشگاه جهت ارائه گواهی عدم بارداری در حال حاضر ۴۰ هزار تومان میباشد.
*نکته ۱: زن یائسه بالای ۵۰ سال نیاز به آزمایش ندارد.
*نکته ۲: اگر زوجه باکره باشد باید پزشکی قانونی برود و گواهی بکارت از پزشکی قانونی بگیرد. نیاز به آزمایش نیست.
*نکته 3: در برخی از موارد هم بعضی از شعبه های دادگاه بدون آزمایش رأی طلاق صادر میکنند. زن در اینگونه موارد، هنگام ثبت طلاق، آزمایش عدم بارداری را به سردفتر میدهد.
- هزینه وکیل طلاق توافقی: برای دو وکیل 9 میلیون تومان میباشد.
- هزینه ثبت طلاق: از زمانی که دفاتر ثبت طلاق محدود به ثبت ۲۰ فقره ثبت طلاق در ماه شدهاند، هزینه ثبت طلاق از ۶۰۰ هزار تومان تا سه میلیون تومان متغیر شده است.
ضرورت بهره مندی از وکیل طلاق توافقی
ابتدا از زن و شوهرهای عزیز میخواهیم که در اوج عصبانیت و شتابزده، تصمیم به طلاق نگیرند. تمام سعی خود را به کار بگیرند تا زندگیشان حفظ شود. به طلاق بهعنوان آخرین راهکار نگاه کنند. درصورتیکه با بررسی تمام جوانب و عواقب طلاق، همچنان مصر بر انجام طلاق باشند، پیشنهاد ما به زوجین این است حتماً از وکیل متخصص در طلاق توافقی (No-fault divorce) کمک بگیرید.
داشتن وکیل طلاق توافقی چه فوایدی دارد؟
- بعضی افراد از حضور در دادگاه ترس و واهمه دارند. اگر شخصی وکیل برای طلاق توافقی بگیرد، دچار اضطراب و ترس نمیشود.
- بعضی افراد به خاطر شغل خاص خود و شهرتی که در جامعه دارند، امکان حضور در دادگاه را ندارند.
- بعضی افراد برای اینکه احتمال دارد در دادگاه خانواده با آشنا یا یکی از بستگان و فامیل روبرو شوند، تمایل به حضور در دادگاه ندارند.
- بارها دیدهایم که باوجوداینکه زن و شوهر توافق در طلاق داشتهاند با مراجعه به دادگاه و روبرو شدن با یکدیگر یا بستگان و آشنایان همسر خود، با یکدیگر درگیر شدند. این مسئله نهتنها روند طلاق توافقی را کندتر کرده بلکه حرمت میان خانوادهها را نیز از بین میبرد.
- با داشتن وکیل متخصص در طلاق توافقی، انجام طلاق به جهت شناخت وکیل به روال شعبات دادگاه و روال انجام طلاق توافقی، سریعتر پیش میرود.
- وکیل متخصص در طلاق توافقی کمک میکند، توافقات زن و شوهر به نحوی نوشته شود که زن و شوهر در آینده به مشکل نخورند.
- در زمان جدایی، اغلب زن و شوهرها به هم بیاعتماد میشوند میترسند طرف مقابل حق و حقوقشان را ضایع کند و بعدها متضرر شوند. اگر پرونده تان را به وکیل بسپارید دچار این ترس و شک و دودلی نخواهید شد.
وکیل طلاق در تهران
- وکیل طلاق در تهران روزانه و بهطور مستمر در دادگاه های خانواده حضور دارد. علاوه بر این وکیل متخصص با روال رسیدگی پرونده های خانواده آشناییت کافی دارد. وکیل طلاق به شما کمک زیادی در موفقیت پروندههایتان، خصوصاً پرونده های طلاق مینماید. به شما توصیه میکنیم قبل از اقدام به درخواست طلاق با وکیل طلاق در مجموعه ما مشورت نمایید. گروه وکلای ما متشکل از وکلای آقا و خانم، بهصورت کاملاً تخصصی در حوزه خانواده فعالیت میکند.
- با در اختیار گرفتن وکیل طلاق ، نیاز به حضور در دادگاه نخواهید داشت.
- با مشورت با یک وکیل متخصص طلاق، میتوانید پرونده طلاق خود را با استرس و چالش کمتر جلو ببرید
- در ازای پرداخت هزینه به وکیل طلاق، از تخصص و تجربه و دانش وکیل طلاق استفاده کرده و شانس موفقیت خود را در پرونده طلاق بالاتر میبرید.
- وکیل طلاق که سالها تجربه در پرونده های خانواده بهویژه طلاق دارد واقعیت پرونده تان را به شما انعکاس میدهد تا شما با آگاهی از واقعیتهای پرونده طلاقتان، خواستههای خود را اولویتبندی کنید و بهترین تصمیم ممکن را با توجه به خواستهتان، بگیرید.
سوالات طلاق توافقی
اگر هریک از زن یا شوهر از تعهداتی که ضمن طلاق توافقی کردند سرپیچی کنند تکلیف چیست؟
از دادگاه صادرکننده رأی طلاق توافقی (گواهی عدم امکان سازش) تقاضای صدور اجراییه برای انجام تعهد کنید.
آیا درصورتیکه برای طلاق توافقی وکیل بگیریم باز هم باید در دادگاه حاضر شویم؟
درصورتیکه وکیل تان را از وکلای مجرب طلاق مجموعه های وکیل انتخاب کنید تمام مراحل تا حد امکان توسط وکلای متخصص طلاق و بدون حضور زوجین انجام میشود.
آیا در طلاق توافقی یک نفر میتواند هم وکیل زن شود و هم شوهر؟
خیر درصورتیکه میخواهید در هیچکدام از مراحل دادرسی حضور نداشته باشید الزاماً باید دو وکیل دادگستری بگیرید.
در طلاق توافقی حتماً باید مشاوره اجباری قبل از طلاق را برویم؟
بله. ولی وکلای مجرب ما مطابق با روال فعلی در دادگاههای تهران با دادخواست یک طرفه این امکان را برای زوجین فراهم می کند که نیاز به مشاوره قبل طلاق نباشد.
در طلاق توافقی راجع به چه مواردی باید تعیین تکلیف کنیم؟
مسائل مربوط به زوجیت مانند مهریه نفقه اجرت المثل جهیزیه زن حضانت ملاقات و نفقه فرزندان مشترک نابالغ
آیا بعد از طلاق اسم همسرم از شناسنامه حذف میشود؟
درصورتیکه زوجه دوشیزه یا باکره باشد بله در غیر این صورت بعد از ثبت ازدواج دوم فرد این امکان برای زن یا شوهری که مجدد ازدواج می کند فراهم میشود.
برای ثبت طلاق شاهد نداریم چه باید بکنیم؟
معمولاً دفاتر ثبت طلاق در ازای دریافت مبلغی از بین افرادی که به دفاترشان رفت و آمد دارند شاهد معرفی میکنند یا خود کارمندان دفاتر ثبت طلاق شاهد طلاق میشوند.
طلاق توافقی چقدر زمان میبرد؟
طلاق توافقی توسط وکلای متخصص در دعاوی خانواده در مجموعه ما 10 الی 20 کاری انجام میشود. با توجه به اینکه به کدام شعبه از دادگاه خانواده ارجاع میشود، مدت زمان کمی متفاوت است.
رأی طلاق توافقی آیا مدت دارد؟
بله شما 3 ماه از زمان تاریخ قطعی شدن رأی طلاق توافقی یا ابلاغ رأی قطعی طلاق توافقی (گواهی عدم امکان سازش) فرصت دارید تا با بقیه مدارک به دفترخانه ثبت طلاق بروید و طلاقتان را ثبت کنید.