تماس با ما
استعلام انحصار وراثت

استعلام انحصار وراثت چگونه انجام می‌شود؟

آنچه در این مقاله می‌خوانید

در هنگام استعلام انحصار وراثت ، ورثه می‌توانند از طریق مراجع ذیصلاح، اطلاعات انحصار وراثت فرد فوت شده را به دست بیاورند. در ادامه تمامی نکات مربوط به استعلام انحصار وراثت عنوان می‌کنیم.

استعلام انحصار وراثت به چه صورت انجام می‌شود؟

در ابتدای بامعنای استعلام انحصار وراثت آشنا شوید. استعلام انحصار وراثت به معنای بررسی صحت گواهی انحصار وراثت صادر شده است. این استعلام توسط هرکدام از ورثه قابل انجام است.
برای انجام استعلام وراثت، می‌توانید از طریق یکی از روش‌های زیر اقدام نمایید:

  • مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی

در این روش، باید با مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی، درخواست استعلام انحصار وراثت خود را ثبت نمایید. کارشناس مربوطه پس از بررسی مدارک شما، نتیجه استعلام را به‌صورت الکترونیکی به شما ارائه می‌دهد.

  • مراجعه به شورای حل اختلاف محل صدور گواهی انحصار وراثت

ورثه باید به شورای حل اختلاف محل صدور گواهی انحصار وراثت مراجعه کنند. سپس درخواست استعلام انحصار وراثت را ثبت نمایند. پس از بررسی اطلاعات و احراز هویت، نتیجه استعلام به‌صورت کتبی ارائه می‌شود.

نحوه دریافت استعلام گواهی حصر وراثت توسط شورای حل اختلاف

  1. تکمیل فرم دادخواست صدور گواهی انحصار وراثت
  2. ارائه مدارک لازم به شورای حل اختلاف
  3. صدور گواهی انحصار وراثت توسط شورای حل اختلاف
  • استعلام از سامانه ثنا

همان‌طور که مشخص است باید به سامانه ثنا خود مراجعه نمایید. سپس از طریق بخش استعلام، درخواست استعلام انحصار وراثت را ثبت کنید. پس از بررسی مدارک شما، نتیجه به‌صورت الکترونیکی اعلام می‌شود.

نحوه دریافت استعلام گواهی حصر وراثت از سامانه ثنا

  1. در ابتدا، سایت adliran.ir را جستجو و گزینه سامانه ابلاغ الکترونیک قضایی را انتخاب نمایید.
  2. سپس روی سامانه پشتیبان ابلاغ الکترونیک، کلیک کنید.
  3. در این مرحله، کد ملی و رمز عبور سامانه ثنا خود را وارد کرده و بر روی ارسال رمز موقت، کلیک نمایید. رمز موقت ارسالی را وارد کنید. (درصورتی‌که فرد در سامانه ابلاغ الکترونیک ثنا، حساب کاربری نداشته، ابتدا باید با مراجعه حضوری به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی یا مراجعه به سایت adlran.ir، بخش احراز هویت بر خط، ثبت‌نام نمایید)
  4. در این مرحله، وارد سامانه ثنا شده و از بخش ابلاغیه‌های جدید (اگر گواهی ابلاغ‌شده ولی مشاهده نشده) و یا از بخش ابلاغیه‌های مشاهده‌شده (اگر گواهی ابلاغ‌شده و قبلاً مشاهده‌شده)، نسبت به استعلام و اطمینان از اصالت گواهی صادره، اقدام نمایید.
  5. این روش در خصوص گواهی‌های صادره از سال 1395 به بعد، یعنی پس از راه‌اندازی سامانه عدل ایران، می‌باشد و در رابطه با گواهی‌های صادره پیش‌ازاین، فرد باید حضوراً به شورای حل اختلاف صادرکننده گواهی، مراجعه کند.

مدارک موردنیاز برای استعلام انحصار وراثت

مدارک موردنیاز برای استعلام انحصار وراثت

  • شناسنامه و گواهی فوت متوفی
  • فتوکپی برابر اصل شناسنامه وراث
  • رسید گواهی مالیات بر ارث (سندی است که توسط اداره مالیات صادر شده و میزان مالیات متوفی را تعیین می‌کند)
  • استشهادیه محضری (یک نوع سندی است که در آن حداقل سه نفر از افراد غیر وارث، شهادت می‌دهند که متوفی فرزند، همسر، پدر، مادر، خواهر یا برادر وراث بوده است)

علاوه بر مدارک فوق، در برخی موارد ممکن است مدارک دیگری نیز موردنیاز باشد، مانند:

  • گواهی فوت ورثه
  • سند مالکیت اموال متوفی
  • قرارداد صلح یا تقسیم ارث

مدت زمان استعلام انحصار وراثت

مدت زمان استعلام انحصار وراثت اغلب بین 1 تا 2 هفته می‌باشد.

مدت زمان استعلام انحصار وراثت

اقدامات لازم پس از صدور گواهی انحصار وراثت

  • این مالیات بر اساس ارزش اموال متوفی و طبق مقررات مالیاتی اعلام می‌گردد.
  • ارزش اموال متوفی، طبق ارزش روز اموال در هنگام فوت متوفی محاسبه و مشخص می‌گردد.
  • برای تعیین ارزش اموال متوفی، می‌توان از نظریه کارشناسی استفاده کرد.

تقسیم اموال

در پایان وراث اموال متوفی را بایستی بین خود تقسیم کنند. تقسیم اموال متوفی می‌تواند به‌صورت توافقی یا از طریق دادگاه انجام شود. به‌طورکلی پیشنهاد می‌شود تقسیم اموال به‌صورت توافقی صورت گیرد. چراکه این روش هزینه چندانی نخواهد داشت. اگر وراث نتوانند به توافق برسند، بایستی برای تقسیم اموال به دادگاه مراجعه نمایند. دادگاه با توجه به مدارک ارائه‌شده، اموال را بین وراث تقسیم می‌کند.

سامانه انحصار وراثت

معرفی سامانه انحصار وراثت

هم‌اکنون بیشتر مراحل انحصار وراثت به‌صورت اینترنتی قابل انجام است. در ادامه به معرفی سامانه انحصار وراثت می‌پردازیم. برای انجام مراحل ابتدایی انحصار وراثت باید از طریق سامانه‌های ثنا، سامانه اینترنتی درخواست گواهی فوت و سامانه عدل ایران اقدام کرد، پس‌ازآن به‌صورت حضوری و از طریق دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی سایر مراحل قابل انجام است.

سامانه ثنا

سامانه ثنا به آدرس sana.adliran.ir یکی از سامانه های اینترنتی مربوط به دریافت استعلام انحصار وراثت است. وراث برای انجام انحصار وراثت باید در ابتدا باید در سامانه ثنا ثبت نام کنند. اگر افراد از قبل در این سامانه ثبت نام کرده باشند، می‌توانند با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور خود وارد سامانه شوند. سپس در این سامانه وراث باید درخواست انحصار وراثت خود را ثبت نمایند.

سامانه اینترنتی درخواست گواهی فوت

وراث می‌توانند به‌صورت حضوری به ثبت احوال مراجعه کنند و گواهی فوت فرد متوفی را دریافت نمایند. گروه وکلای HiVakil پیشنهاد می‌کنند وراث از طریق سامانه اینترنتی درخواست گواهی فوت به آدرس death.sabteahval.ir به‌صورت آنلاین گواهی فوت را دریافت نمایند.

سامانه عدل ایران

پیگیری شکوائیه ها از طریق سامانه عدل ایران به آدرس adliran.ir انجام می‌شود. وراث می‌توانند روند پرونده خود را از طریق سامانه عدل ایران پیگیری نمایند. در این سامانه افراد از طریق دریافت ابلاغیه از مراحل انحصار وراثت آگاه می‌شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط