طلاق به علت عدم پرداخت نفقه یک از انواع روشهای طلاق از طرف زن میباشد. مرد باید پس از ازدواج، هزینههای زندگی زن را تحت عنوان نفقه پرداخت کند. طبق قانون پرداخت نفقه زن بر عهده مرد است و هیچدلیلی برای نپرداختن نفقه زن، موجه نمیباشد؛ مگر اینکه زن بدون دلیل موجهی، از تمکین عام (اطاعت از مرد و زندگی با او در یک خانه) و تمکین خاص (برقراری رابطه زناشویی) خودداری نماید. برای مثال مرد دارای بیماری های مقاربتی است و به این دلیل زن با تو رابطه زناشویی برقرار نمیکند.
اگر زن از مرد، تمکین عام و خاص کند اما مرد همچنان از پرداخت نفقه خودداری کند، زن طبق قانون میتواند برای طلاق به علت عدم پرداخت نفقه اقدام نماید. طبق ماده 1129 قانون مدنی، عدم پرداخت نفقه، با هر علتی به جز اثبات عدم تمکین زن میتواند، سبب ایجاد حق طلاق برای زن شود.
در قانون عدم پرداخت نفقه توسط مرد، جرمانگاری شده و مرد بهدلیل جرمی که مرتکب شده باید مجازات شود. همچنین، اگر زن در دادگاه ثابت کند که علیرغم تمکینی که داشته، نفقهای به او پرداخت نشده، میتواند بهدلیل عسر و حرج ناشی از عدم پرداخت نفقه، تقاضای صدور حکم طلاق را داشته باشد.
با توجه به اینکه زن با وجود عدم پرداخت نفقه دچار عسر و حرج شده و زندگی برای او بسیار سخت گشته، دادگاه حق طلاق را به زن میدهد. بنابراین اگر مرد، به هر علتی حتی ناتوانی مالی، نفقه همسر خود را نپردازد، زن می تواند، پس از شکایت مطالبه نفقه و اثبات ترک انفاق مرد و سپس گرفتن اجرائیه رای صادره مبنی بر محکومیت مرد به پرداخت نفقه، اقدام به ثبت طلاق به علت عدم پرداخت نفقه نماید.
شرایط طلاق به علت عدم پرداخت نفقه
طلاق به علت عدم پرداخت نفقه در شرایط زیر ممکن میشود:
- مرد توان مالی برای پرداختن نفقه نداشته باشد.
- زن از شوهرش، تمکین عام و تمکین خاص داشته باشد و شوهر نفقه نپردازد.
- در صورت عدم تمکین از شوهر، زن دلیل قانونی برای عدم تمکین مانند وجود بیماریهای بیماری های مقاربتی مرد وجود داشته باشد.
مراحل طلاق به علت عدم پرداخت نفقه
- زن باید، پس از تشکیل حساب کاربری سامانه ثنا و احراز هویت ثنا، دادخواست مطالبه نفقه معوقه و حال خود را زیر نظر وکیل تنظیم و در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت کند.
- جلسه رسیدگی دادگاه جهت صدور حکم محکومیت مرد برای عدم پرداخت نفقه تشکیل میشود.
- رأی محکومیت مرد صادر و به اعتراضات رسیدگی میشود.
- زوجه به دفتر دادگاه مراجعه کرده و اجرائیه رأی صادره را دریافت میکند.دادخواست صدور حکم طلاق به علت عدم پرداخت نفقه تنظیم و در دفتر خدمات الکترونیکی قضایی به همراه رأی و اجرائیه صادره در خصوص محکومیت مرد به پرداخت نفقه ثبت میشود.
- ارسال مدارک به دادگاه جهت صدور حکم طلاق یک طرفه زن
دادگاه، مدارک زن را بررسی و در صورت بر حق دانستن او، اقدام به صدور حکم طلاق به علت عدم پرداخت نفقه میکند.
چگونگی اثبات عدم پرداخت نفقه
- مرد شخصا در دادگاه به ترک انفاق اقرار کند.
- زن با شهادت شهود ترک انفاق مرد را ثابت کند.
- قاضی خود به این علم برسد که مرد نفقه را نپرداخته است.
- زن به علت عدم وجود هیچ مدرکی، از دادگاه تقاضای سوگند از جانب مرد را کند.
- زن میتواند از دادگاه بخواهد، برای اثبات عدم واریز نفقه، دستور استعلام واریز از حساب مرد به حساب زن را بدهد.
- بهطورکلی زن، از ادله اثبات دعاوی حقوقی در قانون آیین دادرسی مدنی، یعنی اقرار، شهادت شهود، قسم و علم قاضی،میتواند برای اثبات عدم پرداخت نفقه استفاده نماید.