طلاق به دلیل تنفر از شوهر و صرفاً به علت دوست نداشتن همسر خود مورد قبول دادگاه نیست. مگر اینکه زن مهریه خود یا کمتر و یا بیشتر از آن را به مرد ببخشد؛ اما اگر مرد با رفتارهای ناپسند خود، داشتن اعتیاد و یا ندادن نفقه و خرجی به همسر خود باعث عسر و حرج زن و فرزندانش شود، بدون شک زن میتواند از همسر خود جدا کند.
پس طلاق به دلیل تنفر از شوهر به علت عسر و حرج زن و دلایل محکمه پسند دیگر مورد قبول قاضی است حتی اگر زن مهریه خود را نبخشد. تنها در یک صورت زن به علت تنفر از شوهر میتواند به راحتی طلاق بگیرد که از طرف مرد، وکالتنامه بلاعزل طلاق داشته باشد.
آیا طلاق به دلیل تنفر از شوهر امکان پذیر است؟
طلاق فقط به علت تنفر از مرد امکانپذیر نیست. مگر اینکه زن رضایت همسر خود را با تعیین مطالبه مهریه به دست آورد و به صورت طلاق توافقی از یکدیگر جدا شوند. یا اینکه زن حق طلاق داشته باشد که در این صورت دادگاه بدون رضایت مرد با دادخواست طلاق از طرف زن موافقت میکند.
نحوه اثبات کراهت زوجه
در صورتی که مرد باعث عسر و حرج زن و ایجاد کراهت زن نسبت به مرد شود زن میتواند طلاق توافقی بگیرد یا با ارائه دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن دادخواست طلاق دهد. در برخی شرایط زن میتواند حتی در نبود مرد طلاق غیابی بگیرد. برخی از این دلایل عسر و حرج عبارتاند از:
- ضرب و شتم
- عقیم بودن مرد
- بیماری صعبالعلاج مرد
- داشتن شغل نامناسب
- غیبت مرد به مدت ۴ سال
- محکومیت مرد به مدت ۵ سال
- ازدواج مجدد بدون کسب اجازه از زن
- ندادن نفقه به زن به مدت ۶ ماه یا بیشتر
- ترک خانه به مدت ۶ ماه پیوسته یا ۹ ماه ناپیوسته
- رفتارهای ناپسند مرد که باعث آزار روحی و جسمی زن و فرزندان شود.
طلاق خلع به دلیل فحاشی و کراهت
طلاق به دلیل تنفر از شوهر که به آن طلاق خُلع گفته میشود تنها در صورتی مورد قبول دادگاه قرار میگیرد که زن تمام و یا بخشی از مهریه خود را به مرد ببخشد. حتی ممکن است مرد به غیر از تمام مهریه نیز اموال دیگری را هم از زن درخواست کند تا راضی به طلاق دادن زن شود. البته این نوع طلاقها نیز طلاق بائن هم گفته میشوند یعنی مرد اجازه ندارد دوباره به زندگی با زن رجوع کند مگر اینکه اموال و مهریه گرفته شده از زن را مجدد به او بازگرداند.
آیا زن بدون دلیل میتواند طلاق بگیرد؟
خیر، مگر اینکه زن دلایل محکمه پسندی با ارائه اسناد و مدارک داشته باشد. همچنین مرد شروط ۱۲ گانه قید شده در عقدنامه را امضاء کرده باشد. یا اینکه وکالتنامه طلاق به زن به صورت بلاعزل باشد.
مراحل طلاق به دلیل تنفر از شوهر
برای رسیدگی به دادخواست طلاق از طرف زن لازم است که زوجه اقداماتی را انجام دهد. در ادامه این مطلب برایتان مراحل طلاق از طرف زن را شرح میدهیم.
- رفتن به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و ثبت دادخواست طلاق
- ثبت نام در سامانه ثنا یا سامانه میخک
- ثبت نام در سامانه تصمیم برای شرکت در جلسات مشاوره و غربالگری
- دریافت گواهی عدم امکان سازش از مرکز مشاوره بهزیستی
- ارائه رسید بذل مهریه یا اموال بخشیده شده به مرد
- ارائه مدارک هویتی زن از قبیل شناسنامه، کارت ملی، عقدنامه یا رونوشت آن و…
- ارجاع مدارک دادخواست طلاق از طرف زن به یکی از شعب دادگاه خانواده
- ابلاغ اطلاعیه دادگاه از طریق پیامک یا ایمیل به زوجین
- مراجعه به دادگاه و رسیدگی به اختلافات زوجین
- صدور حکم عدم سازش از طرف دادگاه
- رفتن به دفترخانه و جاری شدن صیغه طلاق
نمونه دادخواست کراهت زن از مرد
یکی از مدارک لازمی که باید زن موقع طلاق به دلیل تنفر از شوهر خود به دادگاه ارائه دهد نمونه دادخواست کراهت زن از مرد است. در این نمونه دادخواست باید زن علت اصلی درخواست طلاق خود را به قاضی پرونده اطلاع دهد. همچنین زن اعلام نماید که حاضر است چه میزان از مهریه خود را برای گرفتن طلاق به مرد ببخشد.
ریاست محترم دادگاه
با سلام و احترام
احتراماً به استحضار میرساند اینجانب ……. بهموجب سند ازدواج شماره ……. که تصویر آن پیوست دادخواست تقدیم گردیده در تاریخ …… با خوانده ازدواج نموده که حاصل این ازدواج یک پسر 13 ساله است. به دلیل اختلافات شدید و بدرفتاری از جانب وی، چهار سال است که جدا از یکدیگر زندگی میکنیم و سوء رفتار شدید زوج موجب کراهت شدید اینجانب به دلیل سو رفتار زوج از وی گردیده و ادامهی زندگی با زوج را برای اینجانب غیرقابلتحمل ساخته است بهنحویکه حاضرشدهام با بذل …. سکه از مهریه خود را مطلقه نمایم. نظر بهمراتب فوق رسیدگی و صدور حکم شایسته مبنی بر طلاق مورد استدعا میباشد.
سخن پایانی
پس یادتان باشد هر گونه تنفر و احساس کراهت زن از مرد نمیتواند دلیل موجهی برای طلاق باشد مگر اینکه زن با تشخیص قاضی حاضر باشد کل مهریه و یا بخشی از اموال خود را به مرد ببخشد. اگر چه طلاق تأثیرات مخربی روی خانواده و جامعه دارد؛ ولی گاهی اوقات طلاق شروع یک زندگی دوباره و آرام است. پس برای تصمیمگیری نهایی در مورد طلاق به شما توصیه میکنیم با وکلای پایه یک و مجرب حاضر در گروه وکلای HiVakil مشورت کنید.