طبق مواد قانونی ۲۴ و ۲۵ اگر زن و مرد برای جدایی به توافق رسیدند، بایستی از دادگاه گواهی عدم امکان سازش بگیرند. حتی اگر زن یا مرد حق طلاق داشته باشند، باز هم رای دادگاه نیاز است. در ادامه تمامی مراحل طلاق توافقی را عنوان میکنیم.
مراحل طلاق توافقی
در بخش زیر مراحل طلاق توافقی از طرف زن و مرد را مشاهده میکنید:
- توافقات اولیه زن و مرد در رابطه با میزان مهریه، نفقه، حضانت و …
- ثبتنام در سامانه تصمیم طلاق به منظور دریافت نوبت مشاوره
- مراجعه زن و مرد به مرکز مشاوره خانواده
- صدور گواهی عدم سازش توسط مرکز مشاوره خانواده پس از بررسی وضعیت زن و مرد
- تنظیم دادخواست طلاق توافقی توسط زوجین یا وکلای آنها
- مراجعه حضوری زن و مرد به دفاتر رسمی ازدواج و طلاق یا ثبت دادخواست طلاق توافقی به صورت آنلاین در دفاتر الکترونیک قضایی
- تعیین وقت دادرسی (اطلاع رسانی وقت دادرسی از طریق پیامک انجام شده و زوجین میتوانند با مراجعه به سامانه ثنا رجوع کنند)
- حضور زوجین یا وکلای آنها در جلسه رسیدگی دادگاه به همراه مدارک
- صورتجلسه موارد توافق شده زوجین توسط دادگاه (مواردی مانند مهریه، نفقه، حضانت و …)
- معرفی زن برای دریافت گواهی عدم بارداری به پزشکی قانونی
- تحویل گواهی عدم بارداری زوجه به دادگاه
- صدور رأی طلاق توافقی توسط دادگاه
- دریافت گواهی قطعیت دادنامه و رونوشت برابر اصل آن از دفتر شعبه دادگاه
- ارائه رأی دادگاه به دفترخانه رسمی ازدواج
- اجرای صیغه طلاق توسط سردفتر و با حضور دو شاهد مرد
بررسی کامل مراحل طلاق توافقی در تهران
اولین اقدام برای طلاق توافقی
پیش از هر چیزی زن و مرد باید تمایل کافی برای جدایی داشته باشند. زوجین باید هر نوع اختلافی در زمینه مهریه، نفقه، جهیزیه و حضانت فرزندان را با یکدیگر، حل نمایند. درصورتیکه یکی از زوجین از روند کار ناراضی باشد، امکان صدور رای توافقی طلاق وجود ندارد. درواقع بحث توافق منتفی است.
گام دوم از مراحل طلاق توافقی
در حال حاضر دو روش برای اخذ رای طلاق توافقی وجود دارد که هرکدام مزایا و معایب خود را دارند.
1. در ابتدا برای مراحل طلاق توافقی بدون وکیل، باید در سامانه تصمیم و گذراندن چند جلسه مشاوره قبل از طلاق ثبت نام نمایید. باید در سایت http://zaman.behzisti.net/ ثبت نام کرد و چند جلسه مشاوره در مدت زمان حدود ۴۵ روز گذراند. اگر زن و شوهر بر طلاق اصرار کنند، گواهی عدم انصراف از طلاق از مرکز مشاوره گرفته میشود. بر اساس این گواهی، دادخواست طلاق توافقی در دفتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت میشود.
*نکته در این روش و حتی با داشتن وکیل، زن و شوهر، الزام به شرکت در جلسه مشاوره دارند. مگر اینکه در موارد خاص مرکز غربالگری گواهی عدم انصراف را بدون مشاوره صادر نماید. برای مثال درزمانی که زن و شوهر هر دو یا یکی از آنها خارج از کشور باشد.
2. روش دوم گرفتن رأی طلاق توافقی در تهران، دادخواست طلاق از طرف مرد یا از طرف زن در دفتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت میشود.
در این روش نیاز به مشاوره اجباری در تهران نیست. پس اگر زن و شوهری به وکیل طلاق توافقی اختیار کنند و نخواهند که به مشاوره بروند بایستی از این شیوه استفاده کنند. پس از ثبت طلاق در دفتر خدمات الکترونیک قضایی نیازی به حضور زوجین نخواهد بود. همچنین زمان اخذ رای هم بین ۱۰ تا ۳۰ روز کاری میباشد. پس از ارجاع دادخواست یک طرفه به شعبه دادگاه خانواده، وکلای زوجین به دادگاه اعلام توافق میکنند. وکیل توافق های زوجین را صورتجلسه کرده و به امضاء ایشان میرساند.
گام سوم: ثبت دادخواست طلاق با گواهی عدم انصراف از طلاق یا بدون آن
اگر وقت رسیدگی دادگاه در پیامک مشخص نشده باشد زوجین یا وکلای آنها باید در اولین فرصت به شعبه مربوطه مراجعه کنند. درروش دومی که در بالا گفته شد یعنی تبدیل طلاق یکطرفه به توافقی دادگاه ارجاع به داوری میشود و این کار هم بهصورت تشریفاتی و سریع و پرداخت هزینه برای واحد داوری دادگاه توسط وکلا انجام میشود.
در واحد داوری دادگاه ضمن پرسش از دلایل طلاق، توافق های مالی و غیرمالی زوجین در مورد مطالبه مهریه و نحوه پرداخت آن، اجرت المثل، نفقه، حضانت فرزندان و جهیزیه را مکتوب میکند که به امضای زوجین یا وکلای ایشان میرسد. پس از انجام مشاوره و اخذ توافق نامه، به شعبه مراجعه میشود. در این بخش از مراحل طلاق توافقی شیوه دادگاهها متفاوت است. بعضی از شعب همان روز یا یکی دو روز بعد رای را صادر میکنند. بعضی از شعب هم جلسه دادگاه تشکیل میدهند.
مدارک لازم برای طلاق توافقی
برای سهولت در پیمودن مراحل طلاق توافقی زن و مرد باید مدارک زیر را تکمیل نمایند.
- سند رسمی ازدواج دائم
- شناسنامه و کارت ملی زوجین به همراه کپی آنها
- گواهی عدم بارداری زوجه در هنگام طلاق
- گواهی عدم امکان سازش از سوی دادگاه خانواده
- توافق نامه در خصوص شرایط مهریه، نفقه، حضانت و …
- اصل حق طلاق (اگر زن یا مرد وکالت در طلاق داشته باشند)
*نکته: برای پیمودن مراحل طلاق توافقی زن و شوهر هر دو باید در سامانه ثنا ثبت نام کنند. در غیر این صورت به یکی از دفترهای خدمات الکترونیک قضایی رفته و با ارائه کارت ملی در سامانه ثنا ثبت نام کنند.
*نکته: ابلاغ ها را دادگاه بهصورت پیامک و از طریق حساب کاربری شخص ارسال میکند و قابلمشاهده و پیگیری خواهد بود؛ بنابراین حتی با داشتن وکیل، زوجین میتوانند از طریق سامانه مذکور از آخرین اطلاعات پرونده باخبر شوند.
اگر حق طلاق گرفتهشده باشد، داشتن ثنا برای وکیل کافی است؛ مثلاً زن از شوهر وکالت طلاق گرفته و مرد در سامانه ثنا ثبت نام نکرده در اینجا صرف ثبت نام زوجه کافی است.
هزینه و حق الوکاله وکیل برای طلاق توافقی
در گروه وکلای HiVakil جمعاً برای دو نفر 9 میلیون تومان است که نصف آن در زمان انعقاد قرارداد و ثبت توافق زوجین و نصف دیگر پس از صدور رای دادگاه و تحویل به موکل پرداخت میشود.
جمعبندی
اگر از سامانه تصمیم، اقدام شده باشد با اصرار زن و شوهر بر طلاق، گواهی عدم انصراف از طلاق زوجین صادر میگردد. سپس زن و شوهر با وکیل و بدون وکیل میتوانند دادخواست طلاق توافقی را در دفتر خدمات قضایی ثبت کنند. پس از تعیین شعبه بدون داوری، دادگاه در مدت زمان کوتاه رای طلاق صادر میکند.