دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن شامل پرداخت نکردن نفقه برای زن، سوء رفتار مستمر زوج، غیبت مرد به مدت ۴ سال و… میباشد. درست است که در قانون اساسی کشور ایران حق طلاق با مرد است؛ ولی به این معنی نیست که زوجه هیچ حقی برای طلب کردن طلاق ندارد.
در واقع هر زنی با ارائه دادن دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن به دادگاه حقوقی میتواند از مرد خود جدا شود. خوب است بدانید گاهی اوقات طلاق زن بدون دلیل است و تنها علت اصلی طلاق به دلیل دوست نداشتن همسر است.
در این مطلب سعی داریم بیشتر به دلایل طلاق از طرف زن بپردازیم پس در ادامه با ما همراه باشید.
مقدمه دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن
طبق قانون طلاق در کشور جمهوری اسلامی ایران حق طلاق تنها با مرد است. بنابراین مرد هر زمانی که بخواهد میتواند بدون هیچ دلیل خاصی زنش را طلاق بدهد.
البته مطالبه مهریه تا حدودی جلوی این گونه طلاقها را میگیرد؛ اما در قانون طلاق همواره زن برای جدا شدن از همسرش باید دلایل محکمه پسندی را به دادگاه ارائه دهد.
دلایل زن در جلسات دادگاه بررسی میشود اگر این دلایل مورد قبول دادگاه قرار بگیرد صیغه طلاق میان زوجین جاری خواهد شد.
دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن کدامند؟
دلایلی که مشخص میکند برای جدا شدن و طلاق گرفتن حق با زن است موارد ذیل هستند:
سوء رفتار مرد نسبت به زن
یکی از دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن جنون داشتن مرد و دیگر سوء رفتارهای مرد است. اگر مرد به هر دلیلی با رفتار خود باعث ضرر جانی، روحی و حتی ضرر مالی و روانی زن شود، چنانچه زن تحمل زندگی کردن با او را نداشته باشد، میتواند درخواست طلاق بدهد.
البته اثبات سوء رفتار مرد تا حدودی مشکل است. پس باید با اسناد و شواهد محکمی این مسئله در دادگاه مطرح شود.
ندادن نفقه به زن به مدت ۶ ماه و بیشتر
در ماده ۱۲۹ قانون آیین دادرسی مدنی ذکر شده است که پرداخت نکردن نفقه به زن به مدت ۶ ماه و یا بیشتر جزو دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن است.
غیبت مرد به مدت ۴ سال
طبق ماده ۱۰۲۳ قانون مدنی چنانچه مرد به مدت ۴ سال زندگی مشترک خود را رها کند، حق طلاق به زن داده میشود.
البته دادگاه قبل از جاری کردن صیغه طلاق ۳ مرتبه در طول ۳ ماه گم شدن مرد را در روزنامههای کثیرالانتشار منتشر میکند. اگر ۱ سال از درج اولین آگهی در روزنامه بگذرد و هیچ خبری از مرد نشود اجازه طلاق به زن داده میشود.
محکومیت مرد به ۵ سال حبس
اگر به هر دلیلی مرد محکوم به ۵ سال بازداشت و حبس شود، زوجه میتواند با ارائه دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن از همسر خود جدا شود.
عقیم بودن مرد یا همان ناباروری مرد
اگر مرد به مدت ۵ سال بعد از ازدواج مشترک نتواند همسر خود را باردار کند، به شرطی که زن هیچ مشکلی برای بارداری نداشته باشد، در این صورت زن میتواند برای طلاق و جدایی از مرد اقدام کند. البته باید زن تمام مدارک پزشکی قانونی را برای اثبات ادعای خود به دادگاه ارائه دهد.
ضرب و جرح عمدی زن
اگر مردی زنش را کتک بزند زن میتواند بلافاصله با تشخیص پزشک قانونی شکایتی را علیه همسر خود تنظیم کند و از مرد طلاق بگیرد. البته تنها یک بار ضرب و جرح دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن به شمار نمیآید. باید کتک زدن مدام تکرار شود.
ازدواج مجدد مرد بدون رضایت زن
اگر مرد بدون اجازه و اطلاع زن خود مجدد ازدواج کند، زوجهاین حق را دارد که از همسرش طلاق بگیرد؛ ولی اگر این ازدواج مجدد با حکم و نظر دادگاه انجام شود، زن اول حق طلاق گرفتن ندارد.
اعتیاد مرد
چنانچه اعتیاد مرد در حدی باشد که خرج زندگی را تأمین نکند و از طرفی برای تهیه مواد مخدر اقدام به فروش اثاثیههای منزل کند. همچنین باعث آسیب رساندن به سلامت زن و فرزندان خود شود در این صورت حق طلاق با زن است.
ترک زندگی مشترک توسط مرد
چنانچه مرد حدود ۶ ماه متوالی در سال و یا ۹ ماه متناوب در طول سال بدون هیچ دلیل موجهی زندگی مشترک با همسرش را ترک کند حق طلاق با زن است.
ابتلای مرد به بیماری صعبالعلاج
اگر زوج بیماری غیر قابل درمانی داشته باشد که زندگی کردن با او غیرممکن باشد، بدون شک زن میتواند با ارائه دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن و اسناد پزشک قانونی به دادگاه از همسرش جدا شود.
مفقودالاثر شدن مرد
۶ ماه بعد از درخواست طلاق زن به دادگاه هیچ اثری از حضور مرد نباشد.
شغل نامناسب مرد
شغل زوج منافی مصالح خانوادگی و شأن زوجه باشد و زوج به دستور دادگاه عمل نکند.
امراض مقاربتی شوهر
شروط ۱۲ گانه طلاق برای زن
- جنون مرد
- اعتیاد همسر
- غیبت زوج به مدت 6 ماه
- نپرداختن نفقه بیش از 6 ماه
- ازدواج مجدد بدون اجازه همسر
- مفقود الاثر شدن همسر حداقل 6 ماه
- عقیم بودن زوج پس از گذشت 5 سال
- سوء رفتار مرد (توهین و ضرب و جرح)
- مبتلا شدن زوج به امراض صعب العلاج
- اشتغال زوج به شغلی مغایر با حیثیت زوجه
- محکومیت زوج به حکم قطعی به مجازات حداقل پنج سال
- محکومیت قطعی زوج در اثر ارتکاب جرم و انجام هر گونه مجازات در اثر ارتکاب جرمی مغایر با حیثیت خانوادگی
قانون جدید طلاق از طرف زن
طبق قانون جدید کشور اگر زندگی مشترک برای زوجهای به هر دلیلی خیلی دشوار باشد، این امکان به زن داده میشود که برای جدایی از همسر خود اقدام کند. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با مشاورین HiVakil تماس بگیرید.
مدارک لازم برای درخواست طلاق از طرف زن
درست که تحقق یافتن یکی از شروط دوازده گانه ذکر شده در عقدنامه مهمترین مدرک و دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن به شمار میآید؛
ولی زمانی یک زن میتواند برای ارائه مدارک لازم جهت طلاق و محقق شدن یکی از این شروط به دادگاه مراجعه کند که مرد در زمان نکاح این شروط ۱۲ گانه را پذیرفته باشد و زیر آنها را در عقدنامه امضاء کرده باشد. علاوه بر این، بایستی موارد زیر را نیز تهیه بفرمایید:
- اصل و کپی کارت ملی زوجین
- اصل و کپی شناسنامه زوجین
- اصل و کپی یا رونوشت عقدنامه
- توافق نامه بر سر مهریه، حضانت فرزندان و …
- گواهی عدم بارداری
- گواهی بکارت از پزشکی قانونی در دوران عقد)
مراحل طلاق از طرف زن
چنانچه به عنوان یک خانم از دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن مطمئن هستید، باید برای دادخواست طلاق ابتدا به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی بروید. این دادخواست به دادگاه حقوقی بدوی ارسال میشود. سپس دادگاه با بررسی دادخواست زن حکمی را صادر میکند.
اگر هر کدام از زوجین به این حکم معترض باشند باید به مدت ۲۰ روز اعتراض خود را اعلام نمایند. در خصوص این اعتراض مجدداً پرونده دادخواست طلاق زن به دادگاه تجدید نظر ارجاع داده میشود. در این مرحله دادگاه حقوقی بدون حضور زوجین دوباره حکمی را صادر میکند.
اگر باز هم یکی از زوجین به نتیجه حکم اعتراض داشته باشند به مدت ۲۰ روز فرصت دارند اعتراض خود را اعلام نمایند. این دفعه دادخواست طلاق زن به دیوان عالی کشور ارسال میشود و حکم نهایی صادر میگردد. پس مطمئناً این گونه اعتراضات مدت زمان طلاق زوجین از یکدیگر را طولانیتر میکند.
جمع بندی مراحل طلاق با دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن
- ثبت نام در سامانه تصمیم توسط زن و گرفتن نوبت
- شرکت در جلسات مشاوره بهزیستی پس از دریافت نوبت
- تنظیم دادخواست طلاق در دفتر خدمات قضایی به کمک وکیل
- ارجاع پرونده به دادگاه محل سکونت زن
- اعلام تاریخ حضور زن و مرد در شعبه دادگاه مربوطه در جلسه بدوی
- تعیین تاریخ جلسه دادرسی
- شرکت زن در جلسات دادرسی و اعلام دلیل خود برای طلاق
- صدور حکم اولیه
- مرحله تجدید نظر (در صورت ناراضی بودن مرد از حکم میتواند به آن اعتراض کند)
- مرحله فرجام خواهی (اگر طرفین به رای دادگاه تجدیدنظر اعتراض داشتند، پرونده در دیوان عالی کشور با تقاضای فرجام خواهی، بررسی میشود)
- صدور رای قطعی در دیوان عالی کشور
- در آخرین مرحله زن و مرد باید ظرف مدت 6 ماه، به دفتر طلاق مراجعه و صیغه طلاق را جاری نمایند. پس از قطعی شدن رای زوجه میتواند به دفترخانه مراجعه و طلاق بگیرد.
اگر زن درخواست طلاق بدهد و اگر مرد راضی به طلاق نباشد:
در صورتی که زوجه به عسر و حرج رسیده باشد، یعنی ادامه زندگی مشترک برای زوجه تحت هر شرایطی غیرممکن باشد مراجع حقوقی مرد را مجبور میکند تا زن را طلاق بدهد.
چنانچه مرد راضی به طلاق نباشد با دستور قاضی دادگاه که مسئول رسیدگی به پرونده است دستور طلاق برای زن صادر میشود. پس تحت شرایطی اگر مرد طلاق ندهد زن میتواند طلاق بگیرد.
طلاق از طرف زن چقدر طول می کشد؟
دقیقاً نمیتوان گفت طلاق از طرف زن چه مدت طول می کشد؛ ولی هر زمان که دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن با همراه اسناد و مدارک به دادگاه ارائه داده شود، پرونده با سرعت بیشتری پیش میرود.
البته دادخواست طلاق از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه هم وقت زیادی لازم دارد؛ اما به طور کلی اگر زوجین به نتایج صادر شده از طرف دادگاه هیچ اعتراضی نداشته باشند، ممکن است طلاق از طرف زن ۳ ماه طول بکشد؛
ولی هر گونه اعتراضی از طرف زوجین احتمال دارد روند طلاق را یک سال به تعویق بیاندازد. دقت داشته باشید که دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن با دلایل برای طلاق توافقی فرق دارد. پس این گونه طلاقهای اجباری در زمان طولانیتری انجام میشود.
هزینه طلاق از طرف زن چقدر است؟
تمام هزینههای ثبت دادخواست در دفاتر خدمات قضایی، هزینه تشکیل پرونده در دادگاه، حق الوکاله مشاور و گرفتن وکیل طلاق، هزینه تجدید نظر دادگاه، هزینه دفترخانه طلاق و… بر عهده زن است.
در چه مواردی زن نمیتواند درخواست طلاق کند؟
در هنگام دادخواست طلاق از طرف زن تمکین زن از همسرش بسیار مهم است. در صورتی که زن سرکش باشد و از مرد خود حرف شنوی نداشته باشد، زن نمیتواند به هیچ بهانهای از همسر خود جدا شود.
البته تمکین زن باید طبق قانون و شرایط اسلامی باشد در غیر این صورت زن اجازه سرپیچی دارد. در صورتی هم که زن حق وکالت طلاق از مرد داشته باشد باز هم برای صدور حکم دادگاه نیاز به ارائه دلایل محکمه پسند برای طلاق از طرف زن است.
اگر طلاق از طرف زن باشد آیا به او مهریه تعلق میگیرد؟
اگر طلاق از طرف زن به دلیل شروط ۱۲ گانه قید شده در عقدنامه باشد هم حق طلاق با زن است و هم مهریه به طور کامل به زن تعلق میگیرد؛ ولی اگر طلاق به دلیل دوست نداشتن همسر و یا به علت عسر و حرج و عدم سازش با مرد باشد دادگاه از زن درخواست میکند تا بخشی از مهریه خود را برای گرفتن رضایت طلاق از مرد به او ببخشد.
البته در موضوع عسر و حرج باید تنفر زن از مرد به اندازهای باشد که زوجه حاضر به زندگی کردن و حتی نزدیکی با مرد نباشد. پس با هر نوع کراهتی حق طلاق به زن داده نمیشود.
سخن پایانی
از آنجایی که درخواست طلاق از طرف زن نوعی پرونده پیچیده است. پس سریعترین راه طلاق از طرف زن مراجعه به یک وکیل طلاق است. در واقع شما به عنوان یک زن با گرفتن وکیل طلاق میتوانید از حضور در جلسههای دادگاه خودداری کنید، سپس اداره تمام امور و کارهای اداری را به یک وکیل کاربلد و متخصص بسپارید.
یادتان باشد داشتن وکیل طلاق نه تنها در مدت زمان طلاق بلکه در هزینههای طلاق هم به شما کمک خواهد کرد. پس اگر به هر علتی قصد طلاق از همسر خود را دارید بهتر است با بهترین وکلای برجسته و باسابقه ما در گروه وکلای HIVAKIL مشاوره کنید. سپس برای جدا شدن از همسر خود در سریعترین زمان از تجربیات وکلای پایه یک دادگستری این موسسه حقوقی بهره ببرید.