اگر همسرتان به عنوان یک زن متاهل وظایف خود را در برابر شما انجام نمیدهد یا اینکه بدون دلیل منزل مشترکتان را ترک کرده است و از شما نافرمانی میکند همچنین هنگام برقراری رابطه زناشویی از شما اطاعت نمیکند؛ اصلاً نگران نباشید چراکه ما در گروه وکلای HiVakil با بیش از ۱۰ سال سابقه در خصوص دعاوی خانوادگی اینجا هستیم تا با تنظیم دادخواست الزام به تمکین و ارائه آن به دادگاه، همسرتان را ملزم به اطلاعت و فرمانبرداری از شما کنیم.
طبق قانون مدنی در کشور، ریاست خانواده با مرد است. بنابراین زن متاهل بعد از صدور حکم الزام به تمکین باید وظایف خود را به طور تمام و کمال در قبال همسرش انجام دهد. در غیر این صورت میتوانید به زن خود نفقه ندهید. همچنین از دادگاه درخواست ازدواج مجدد داشته باشید. شاید بپرسید الزام به تمکین در دوران عقد به چه صورت است و یا سؤالات بسیاری در زمینه الزام به تمکین داشته باشید؛ پس اگر تمایل دارید در این خصوص بیشتر بدانید تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
بررسی الزام به تمکین و مقررات آن در قانون
چنانچه زن یا مرد هر کدام در برابر همسرشان به درستی وظایف خود را انجام ندهند، دادگاه میتواند با اجرای حکمی هر کدام از زوجین را ملزم به تمکین از همسرش کند که در این خصوص دو موضوع مطرح میشود:
الزام به تمکین از طرف زن
اگر چه حکم الزام به تمکین بیشتر برای زنان متاهل مطرح میشود، یعنی اغلب مرد میتواند به دلیل نافرمانی همسرش به دادگاه شکایت کند؛ ولی زنان هم میتوانند در مواردی حتی عدم برقراری روابط زناشویی یا عدم حسن اخلاق مرد از شوهر خود درخواست الزام به تمکین کنند؛ ولی به علت شرم و حیایی که بیشتر خانمها دارند الزام به تمکین را بیشتر برای مطالبه نفقه مطرح میکنند.
اگر در این رابطه سؤال یا مشکلی دارید میتوانید به صورت مشاوره آنلاین یا حضوری با کارشناسان حقوقی ما در گروه وکلای HiVakil در میان بگذارید.
الزام به تمکین از طرف مرد
در صورتی که زن شما به هر دلیلی حتی غیرقابل تحمل بودن زندگی، خطر جانی و… منزل را ترک کند و از انجام روابط زناشویی با شوهرش خودداری نماید. شما میتوانید با ثبت دادخواست الزام به تمکین از دادگاه خانواده بخواهید که زن را مجبور به اطاعت از شما و بازگشت به خانه کند.
همچنین بخوانید: طلاق در صورت عدم تمکین زن
الزام به تمکین زوجه در زمان عقد
درست است که پس از جاری شدن خطبه عقد زن و مرد موظف هستند وظایفی را در قبال یکدیگر انجام دهند. اما طبق قانون حمایت از خانواده در خصوص حقوق زن تا زمانی که مرد تمام اسباب و لوازم رفاه تمکین زن را فراهم نکند، اجازه ندارد برای عدم تمکین زن به مراجع ذیصلاح شکایت کند.
از طرفی در زمان عقد یعنی قبل از انجام رابطه جنسی با شوهر تا زمانی که زن به طور تمام و کمال مهریهاش را از مرد دریافت نکند، مجبور به تمکین خاص و عام نیست. در چنین شرایطی زن باکره میتواند با داشتن حق حبس از انجام هر گونه دستورات همسر خود امتناع کند. پس با داشتن حق حبس برای زن چنانچه مرد در زمان عقد درخواست الزام به تمکین را داشته باشد قاضی درخواست مرد را رد میکند و نفقه هم به زن تعلق میگیرد. توجه داشته باشید با برقراری حتی یکبار رابطه جنسی بین زن و مرد دیگر زن حق حبس ندارد.
مدارک لازم برای طرح دعوای الزام به تمکین
- سند ازدواج
- شناسنامه و کارت ملی مرد
- اجاره نامه و یا سند مالکیت منزل
- اظهارنامه مبنی بر درخواست رسمی از زن به زندگی مشترک
مراحل پرونده الزام به تمکین
امروزه یکی از شایعترین دعواهای خانوادگی بین زوجین الزام به تمکین است. به همین دلیل شما برای ارائه دادخواست الزام به تمکین باید مراحل ذیل را انجام دهید:
- ثبت دادخواست خود در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی توسط خود یا وکیل مورد نظرتان
- فرستادن اظهارنامه رسمی برای تقاضای بازگشت زن به خانه
- ارائه دادخواست الزام به تمکین به دادگاه خانواده
- شرکت در جلسات دادگاه خانواده
- شنیدن اظهارات طرف مقابل در دادگاه
- اثبات تهیه ملزومات تمکین زن از جمله مسکن، خوراک، پوشاک و…
- ابلاغ رأی تمکین چنانچه زن از حکم دادگاه امتناع کند.
- ارائه فرصت ۲۰ روزه برای زن و مرد جهت اعتراض به حکم دادگاه و تجدیدنظرخواهی توسط ثبت اعتراض خود در یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی
- صدور حکم نهایی به نفع شما
- درخواست صدور اجرائیه برای حکم الزام به تمکین
اگر برای انجام این مراحل قانونی تخصص و یا وقت کافی ندارید ما در گروه وکلای HiVakil بدون حضور شما در هیچ کدام از مراحل قانونی میتوانیم به تنهایی حکم الزام به تمکین را برایتان بگیریم.
نمونه دادخواست الزام به تمکین
خواهان: (اطلاعات شناسایی)
خوانده: (اطلاعات شناسایی)
وکیل: (اطلاعات شناسایی)
تعیین خواسته و بهای آن:
الزام به تمکین عام و خاص
دلایل و منضمات دادخواست:
- شناسنامه شماره …… صادره از ……
- سند ازدواج شماره ……
- اظهار نامه به شماره ……
- وکالت نامه به شماره ……
شرح دادخواست الزام به تمکین
ریاست محترم دادگاه ……
با سلام و ادب
به استحضار می رساند مستنداً به سند ازدواج شماره …… تنظیمی در دفترخانه ازدواج شماره …… سرکار خانم …… در مورخ …… به عقد دائم موکل درآمده اند. علی رغم تهیه مسکن توسط موکل و ارسال اظهارنامه به خوانده محترم جهت حضور در منزل و ایفای وظایف زوجیت بدون عذر قانعکننده و اجازه موکل، از تمکین از ایشان خودداری میکنند. با عنایت به مواد مرتبط قانونی من جمله 1114 و 1102 و 1108 قانون مدنی تقاضای صدور محکومیت زوجه به تمکین عام و خاص را از دادگاه محترم خواستارم.
نمونه لایحه دفاعی زوجه در الزام به تمکین
ریاست محترم دادگاه ……
با سلام و احترام
بازگشت به پرونده شماره …… دعوی مطروحه از طرف زوج …… به طرفیت موکله خانم …… با عنوان الزام به تمکین، در تکمیل لایحه دفاعیه قبلی پیوست در پرونده، عرایض خود در جهت دفاع از موکله به استحضار میرسانم:
- زوج دلیلی برای اثبات عدم تمکین، نه در دادخواست و نه در لوایح ارائه نکرده است. اکنون نیز به جهت منع قانونی در مواد 51 و 56 ق.آ.د.م، زوج نمیتواند غیر از آنچه در ستون منضمات عنوان کرده، دلیل دیگری ارائه دهد.
- اگر زوج مدعی است خوانده خانه را بدون اجازه ترک کرده، باید در ابتدا موارد زیر را اثبات مینمود: فراهم نمودن منزل با وسایل برای زندگی، خروج موکله از منزل، خروج بدون اجازه موکله، عدم بازگشت موکله به منزل علی رغم درخواست زوج
- طبق اصل تناظر، خواهان نمیتواند دلیل دیگری در ستون منضمات عنوان نماید.
با عنایت به عرایض و عدم اقامه دلیل، صدور حکم بر بیحقی خواهان را از دادگاه محترم تقاضا دارم.
دفاع زوجه در الزام به تمکین
گاهی اوقات بعد از صدور حکم الزام به تمکین، زن میتواند با ارائه مدارک و شواهد کافی از حقوق خود جهت الزام به تمکین دفاع کند. مانند:
- استناد به داشتن حق حبس زن باکره به منظور عدم تمکین عام
- اثبات ترس زوجه از مرد برای رساندن ضرر جانی و مالی و… به او
- ارائه دلیل خودداری زن برای برقراری رابطه زناشویی با مرد برای جلوگیری از بیماریهای مقاربتی
آزمایش عدم تمکین
هنگامی که یک مرد بخواهد به طور صوری درخواست الزام به تمکین داشته باشد، یعنی با گفته دروغین بگوید که زنش تمکین نکرده است از طرفی زن ادعا کند که شوهرش اتهام کذب به او وارد کرده است. در چنین شرایطی دادگاه با صدور آزمایش عدم تمکین به طور واضح تمکین و یا عدم تمکین زن را مشخص میکند. اگر به دنبال گرفتن حکم آزمایش عدم تمکین هستید ما در گروه وکلای HiVakil میتوانیم شما را راهنمایی کنیم و در تمام مراحل دادگاه در کنار شما باشیم.
رد دادخواست تمکین
دقت کنید گرفتن حکم الزام به تمکین به همین سادگی هم نیست. اگر مرد به شکل صوری درخواست الزام به تمکین را به دادگاه ارائه دهد و اینطور جلوه دهد که همسرش منزل را بدون اطلاع او ترک کرده است قاضی دادخواست او را رد خواهد کرد.
اگر مرد با ارائه دادخواست الزام به تمکین قصد آزار و اذیت زن را داشته باشد، درخواست مرد از طرف دادگاه رد خواهد شد.
در صورتی که مرد به قصد ازدواج مجدد به طور صوری بیان کند که علاقهای به همسرش ندارد. یا اینکه مقدمات تمکین را مثل منزل، لوازم اولیه و… را تهیه نکند دادخواست الزام به تمکین مرد رد خواهد شد. همچنین دادگاه به مرد اجازه ازدواج مجدد را نمیدهد.
مهمترین نکات در دعوای الزام به تمکین
- اگر زن از منزل مشترک شوهر بی دلیلی خارج شود مستحق دریافت نفقه نیست.
- اگر قاضی از زن بپرسد که خواهان بازگشت است؟ صریحا اعلام کند که تمایل به بازگشت دارد.
- اگر شوهر اظهارنامهای بر مبنای بازگشت به زندگی مشترک برای زن ارسال کند، بهتر است زن در جواب این اظهارنامه اعلام کند که آماده بازگشت به زندگی است.
- طبق قانون شوهر باید در محل اقامت فعلی زوجه (در هر استان یا شهری که هست) طرح دعوا کند.
- اگر زن دلیلی قانعکنندهای مانند خشونت، بدرفتاری و … برای عدم تمکین دارد، در جلسه رسیدگی به قاضی بگوید.
- اگر شوهر منزل مستقلی برای زن تهیه نکند، زن می تواند با اعلام این موضوع در دادگاه، روند پرونده را به نفع خودش برگرداند.
- در صورت عدم ایفای شوهر به وظایف زوجیت مثل نفقه و امتناع از نزدیکی، ناشز می شود. در این حالت زن میتواند علیه مرد دعوای الزام به تمکین کند.
- لایحه دفاعی در رد دعوای الزام به تمکین، بایستی برای اثرگذاری بهتر، توسط وکیل حرفهای تنظیم شود.