اگر چه در قانون جمهوری اسلامی ایران حق طلاق تنها با مرد است، یعنی مرد هر زمانی که بخواهد این اجازه را دارد که بدون هیچ دلیل موجهی فقط با پرداخت حق و حقوق مالی زن همسر خود را طلاق دهد؛ ولی اگر طلاق در صورت عدم تمکین زن باشد و مرد بتواند با دلایل موجه عدم تمکین زن را به دادگاه اثبات کند، مطمئناً مرد از پرداخت نفقه، تقسیم نصف دارایی خود با زن، اجرتالمثل دوران زندگی و نحله معاف خواهد شد.
پس اگر میخواهید همسر خود را به دلیل عدم تمکین زن طلاق بدهید، بدون آنکه حق و حقوق مالی او را بپردازید باید راه های اثبات عدم تمکین زن به دادگاه را بلد باشید. اصلاً جای نگرانی نیست؛ چون ما در گروه وکلای HiVakil اینجا هستیم تا موقع دادخواست طلاق در صورت عدم تمکین زن شواهد و مدارک لازم را برایتان آماده کنیم. سپس در هنگام دادرسی دادگاه حتی بدون حضور شما در جلسات دادرسی این مدارک را با دلایل محکمهپسند به قاضی ارائه دهیم.
تمکین عام و خاص در دوران عقد
- تمکین عام: زن در مسئله خانوادگی از شوهرش اطاعت کند مانند سکونت در محل زندگی شوهر، رفتار مناسب با همسر و …
- تمکین خاص: به معنای پذیرش درخواست منطقی شوهر، در مسائل زناشویی است.
عدم تمکین عام | عدم تمکین خاص |
رعایت نظافت | ایفای درخواست منطقی شوهر در روابط زناشویی |
خوش رفتاری با شوهر | |
پذیرفتن ریاست مرد در خانواده | |
سکونت در محل زندنگی شوهر | |
گرفتن اجازه از شوهر برای بیرون رفتن |
در چه شرایطی عدم تمکین زن قانونی است؟
درست است که طبق قانون و شرع زن موظف است کارهایی را در برابر مرد انجام دهد؛ ولی دقت کنید همیشه در صورت عدم تمکین زن حق طلاق از طرف مرد نیست؛ چون گاهی اوقات شرایطی پیش میآید که زن مجبور است از همسرش اطلاعت نکند، بنابراین هنگام طلاق از طرف مرد او نمیتواند در چنین مواقعی حکم نشوز زوجه را دریافت کند. این شرایط موارد ذیل است:
- عدم تمکین زن به دلیل پریود بودن
- عدم فراهم نبودن وسایل ضروری زندگی از طرف مرد
- عدم تمکین زن به دلیل نداشتن سلامت جسمی یا روحی
- وجود عسر و حرج در زندگی با مرد و سخت بودن ادامه زندگی
- عدم تمکین زن به علت ابتلای مرد یا زن به بیماری های مقاربتی
مدت زمان عدم تمکین زن
خوب است بدانید که هنگام طلاق در صورت عدم تمکین زن هیچ مدت زمان تعیین شدهای برای اثبات عدم تمکین زن در دادگاه وجود ندارد. پس مرد نمیتواند مثلاً زن را برای ترک کردن منزل برای مدت زمان کوتاهی، متهم به عدم تمکین کند و تقاضای طلاق به علت عدم تمکین زن را داشته باشد. در واقع عدم تمکین زن مسئلهای است که فقط قاضی پرونده میتواند در رابطه با این موضوع تصمیمگیری کند.
تمام این موضوعات در مورد عدم تمکین زن به شرایط رابطه زناشویی و زندگی خانم و آقا بستگی دارد. اگر میخواهید بدانید که آیا رفتار زن شما جزو عدم تمکین زن محسوب میشود یا خیر بهتر است با کارشناسان حقوقی ما در گروه وکلای HiVakil مشورت کنید.
راه های اثبات عدم تمکین زن
برای طلاق در صورت عدم تمکین زن و خودداری از پرداخت حقوق مالی زن باید مرد بتواند عدم تمکین زن را به دادگاه اثبات کند. برخی از این دلایل اثبات عدم تمکین زن هنگام درخواست طلاق از طرف مرد موارد ذیل هستند:
- ارائه نظر کارشناس در مورد نشوزه زن
- عدم توجه زوجه به اظهارنامه های ارسالی از طرف مرد
- زن زندگی مشترک را بدون اجازه مرد ترک کند و بازنگردد.
- خود زن در دادگاه خانواده به عدم تمکین در برابر مرد اقرار کند.
- زن از عدم تمکین خود در برابر مرد عدهای از آشنایان را مطلع کرده باشد، بنابراین مرد این افراد را به عنوان شاهد در دادگاه خانواده حاضر کند.
- قاضی دادگاه با بررسی شواهد و یا اظهارات زن و مرد در دادگاه با تکیه به علم خود عدم تمکین زن را تشخیص دهد.
مدارک لازم جهت اثبات عدم تمکین
موقع طلاق در صورت عدم تمکین زن باید مرد مدارکی را به دادگاه خانواده ارائه دهد. مهمترین این مدارک عبارتند از:
- اصل و تصویر سند ازدواج
- اصل و کپی شناسنامه زن و مرد
- اصل و کپی کارت ملی زن و مرد
- انجام تحقیقات محلی و تهیه اسناد و مدارک کتبی توسط کارشناس
مجازات عدم تمکین زن از شوهر
- مرد میتواند در صورت عدم تمکین زن در اولین فرصت زن را طلاق بدهد.
- مرد میتواند با دلیل قانع کننده و اثبات عدم تمکین زوجه با اجازه دادگاه خانواده ازدواج مجدد داشته باشد.
- مرد هنگام دادخواست طلاق در صورت عدم تمکین زن با اثبات عدم تمکین و نشوز به دادگاه خانواده میتواند از پرداخت نفقه، اجرتالمثل و همچنین تصنیف دارایی و نحله خودداری کند.
مهریه زن در صورت عدم تمکین
مطابق ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی زوجه به محض اینکه عقد نکاح مرد شود مالک تمام مهریه خود میشود. حالا چه تمکین کند و چه زن تمکین نکند. در واقع عدم تمکین زن و نشوز تحت هیچ شرایطی تأثیری در پرداخت مهریه زن ندارد. پس موقع دادخواست طلاق در صورت عدم تمکین زن مطلقاً مهریه زوجه از بین نخواهد رفت.