اگر رابطه زوجیت شما با همسرتان به علت طلاق و یا فوت شوهر به پایان رسیده است، باید شما بر اساس ماده ۱۱۵۰ قانون مدنی به عنوان یک زن برای ازدواج مجدد مدتی را با نام عده صبر کنید؛ چون شما تا مدتی متأهل به حساب میآیید پس نگه نداشتن عده عواقب زیادی را برایتان به همراه دارد.
امروزه برای عواقب نگه نداشتن عده دلایل علمی و قانونی زیادی مطرح شده است. پس اگر به هر دلیلی رابطه شما با شوهرتان به پایان رسیده است باید چند ماه بعد از پایان زوجیت را به منظور عده نگه دارید و بدون شوهر زندگی کنید؛
اما توجه داشته باشید که عده برای هر زنی مدت متفاوتی دارد پس برای دانستن مدت عده خود و عواقب نگه نداشتن عده بهتر است تا پایان این مطلب از وب سایت گروه وکلای HiVakil همراه ما باشید.
نگهداری عده چه زمانی لازم است؟
اگر رابطه ازدواج بین شما و شوهرتان به هر علتی از جمله فسخ نکاح، فوت شوهر و حتی طلاق از طرف زن و یا طلاق از طرف مرد به پایان رسیده است طبق قانون شرع شما نمیتوانید بلافاصله دوباره ازدواج کنید؛
زیرا ازدواج مجدد برای خانمی که به تازگی همسر خود را از دست داده است تابع محدودیتها و قوانین اسلامی میباشد. پس باید مدت مشخصی را به عنوان عده منتظر بمانید سپس برای ازدواج با مرد دیگری اقدام کنید.
البته حفظ میزان عده در برخی شرایط برای شما متفاوت است؛ مثلاً اگر باکره و یا یائسه هستید مطمئناً شما هیچ مدت زمان عدهای ندارید و میتوانید پس از طلاق و یا فوت همسر خود بدون هیچ مانعی بلافاصله طبق قانون شرعی ازدواج کنید.
عواقب نگه نداشتن عده در قانون چیست؟
اینکه یک زن عده نگه ندارد باعث مشکلات زیادی در زندگی او میشود. از طرفی نوعی بیاحترامی به محرمیت با همسر قبلی زن تلقی خواهد شد. پس اگر شما از این حکم قانونی آگاه باشید ولی با بیتوجهی به آن در زمان عده با مرد دیگری مجدد ازدواج کنید بدون شک این عقد باطل و حرام است.
از طرفی عقد مجدد در دوران عده باعث حرام ابدی میان زن و مرد میشود، یعنی شما و آن مرد، دیگر نمیتوانید تا ابد با یکدیگر محرم باشید و ازدواج کنید. اگر در دوران عده زن، عقدی صورت بگیرد قانون برای زن و مرد و دفترخانهای که صیغه عقد را جاری کرده است نیز جرائم نقدی و همچنین حبس در نظر میگیرد.
عده در عقد موقت
همانطور که لازم است زن در عقد دائم عده را نگه دارد در عقد موقت هم نگهداشتن عده لازم و ضروری است. به هر حال زن وظیفه دارد تا پایان عده هیچ عقد و یا صیغه مجددی با هیچ مرد دیگری نداشته باشد.
چنانچه مدت عده تمام شود شما میتوانید مجدداً به طور قانونی و شرعی با مرد دلخواه خود نکاح دائم یا موقت داشته باشید. خوب است بدانید تنها خانمها موظف به نگه داشتن عده هستند؛ ولی آقایان میتوانند بلافاصله پس از جدایی از همسرشان چه به علت طلاق و چه به دلیل فوت همسر نیز با زن دیگری عقد و ازدواج کنند.
رجوع در عده عقد موقت
دقت کنید در قانون جمهوری اسلامی ایران طلاق به ۲ شکل انجام میشود:
- طلاق بائن
- طلاق رجعی
در طلاق رجعی چه عقد به صورت دائم باشد چه به صورت موقت همواره شوهر حق رجوع کردن به زن را دارد. یعنی مرد میتواند در مدت زمان عده زن دوباره به زندگی کردن با او برگردد و زندگی مشترک را دوباره آغاز کند، به همین دلیل است که نگه نداشتن عده در طلاق رجعی عواقب زیادی را برای زن به دنبال دارد؛
البته یادتان باشد عده در عقد موقت به مدت ۴۵ روز یا همان ۲ بار عادت ماهانه است اما در عده عقد دائم ۳ بار تطهیر نیاز است. ولی اگر طلاق از نوع بائن باشد تحت هیچ شرایطی بعد از عقد موقت یا عقد دائم مرد اجازه بازگشت به زندگی با زن را ندارد. از این رو طلاق بائن اگر بدون آمیزش جنسی بین زن و مرد اتفاق بیافتد مدت عده ندارد و زن میتواند بعد از طلاق سریعاً ازدواج کند.
عده در طلاق رجعی
طبق ماده ۱۱۵۱ قانون مدنی مدت عده رجعی ۳ بار طهارت است. یعنی شما باید ۳ بار عادت ماهانه شده و پاک شوید. پس از اینکه شما ۳ بار پاک و تطهیر شدید دیگر مرد حق رجوع ندارد و شما میتوانید با هر مردی که دوست دارید ازدواج کنید.
یادتان باشد ۳ بار طهارت به معنی ۳ ماه نیست؛ چون برخی از خانمها در یکماه دو بار پریود میشوند پس نگه نداشتن عده پیش از پاک شدن بار سوم عادت ماهانه مشکل شرعی دارد.
در چه مواردی زن نیازی به نگهداری عده ندارد؟
زنانی که یائسه هستند و زنانی که قبل از نزدیکی و داشتن روابط زناشویی نیز رابطه زوجیت آنها به پایان میرسد طبق گواهی تأیید پزشک قانونی عده ندارند. پس میتوانند بلافاصله ازدواج کنند.
آیا در زمان عده میتوان صیغه شد ؟
خیر، تحت هیچ شرایطی زن در دوران عده چه طلاق گرفته باشد و چه شوهر او فوت کرده باشد اجازه ندارد در دوران عده با مرد دیگری صیغه موقت یا دائم داشته باشد؛ چون ممکن است که زن از همسر قبلی خود حامله باشد ولی علائم حاملگی در ماههای اول بارداری ظاهر نشود. در چنین وضعیتی باید زن تا پایان وضع حمل فرزند خود عده را نگه دارد و از صیغه و یا عقد مجدد خودداری کند.
عده وفات
در صورتی که همسر شما بمیرد موظف هستید به مدت ۴ ماه و ۱۰ روز مدت عده را نگه دارید. حالا چه مرگ همسرتان در زمان عقد موقت اتفاق افتاده باشد چه در عقد دائم همسرتان را از دست داده باشید.
چنانچه در مورد مدت زمان عده بعد از فوت همسر یا طلاق از او با مشکل مواجه شدهاید ما در گروه وکلای HiVakil اینجا هستیم تا در کنارتان از حق و حقوق شما دفاع کنیم.
دلیل علمی عده نگه داشتن زن
از آنجایی که در روزهای اولیه بارداری نشانههای حاملگی زیاد مشخص نیست و در روزهای بعدی با انجام آزمایش و سونوگرافی مشخص میشود، پس اگر شما در زمان مراحل طلاق باردار شده باشید و سپس بلافاصله بعد از طلاق و یا فوت همسر با مرد دیگری ازدواج کنید نگه نداشتن عده در زندگی شما مشکلساز میشود؛
چون مشخص نیست که فرزند تازه متولد شده متعلق به همسر اول شماست یا شوهر دوم. به همین دلیل است که قانون ۳ بار طهارت را برای پایان عده زن در نظر گرفته است؛ زیرا ممکن است خانمی یکبار پریود شود ولی ۲ بار دیگر پریودی نداشته باشد در حالی که باردار باشد.