نحوه اثبات شهادت دروغ از طریق پرسیدن سوالات هوشمندانه از شهود است. بهطوریکه شاهد نتواند بهدرستی به سوالات پاسخ دهد. بهترین نحوه اثبات شهادت دروغ مقایسه گفتههای دو شاهد و اثبات تناقضات آنها با یکدیگر است. همچنین از دیگر روشهای نحوه اثبات شهادت دروغ زمانی است که مشخص شود شاهد، غیر عادل،غیر بالغ، دارای سوءسابقه و … است.
شهادت دروغ چیست؟
به این معناست که فردی بهعنوان شاهد در دادگاه به نفع یکی از طرفین دعوا از طریق اقرار، قسم، اسناد کتبی، شهادت دروغ دهد. در واقع فرد با شهاد دروغ در دادگاه به نفع یکی از طرفین صحبت میکند. قانونگذار شهادت دروغ را جرم تلقی کرده و برای آن تعیین میکند.
بهترین شیوه نحوه اثبات شهادت دروغ
نحوه اثبات شهادت دروغ به دلایل و شواهد معتبر نیاز است. برای اثبات این جرم، لازم است که ثابت شود فرد به طور آگاهانه و با قصد فریب اطلاعات نادرست و خلاف واقع را ارائه کرده است. برخی از روشهای مهم برای اثبات شهادت دروغ عبارتند از:
- اقرار: خود فرد اقرار کرده و از شهادتش برگردد.
- گواهی دیگران: دیگران به دروغ بودن شهادت شاهد، شهادت دهند.
- از طریق وکیل: در صورت مشاهده نشانههای شهادت دروغ، میتوان همراه با وکیل به جمع آوری اسناد و مدارک برای اثبات شهادت پرداخت.
علم قاضی: گاها قاضی با بررسی مدارک موجود در پرونده، یقین حاصل میکند که شهادت خلاف واقع است. در چنین شرایطی، قاضی میتواند اقدام به صدور حکم بر اساس علم خود کند. - استفاده از مدارک و اسناد رسمی: یکی از بهترین روشها برای نحوه اثبات شهادت دروغ، مقایسه مدارک رسمی (مانند اسناد ثبتشده، گزارش پلیسی وسایر مستندات قانونی) با شهادت ارائهشده میباشد. اگر شاهدی اطلاعاتی مغایر با مدارک موجود ارائه دهد، این تفاوت میتواند دلیل برای اثبات کذب بودن شهادت باشد.
- پرسش سوالاتی زیرکانه از شهود و یافتن تناقض در اظهارات: پیشنهاد میشود قاضی پرونده تقاضای ادای شهادت منفردانه شهود گردید؛ چراکه ممکن است شاهد تعارض صحبتهای شهود شوید. این امر نیازمند طراحی سوالات از پیش ساخته شده میباشد.
- جرح شهود: یکی از راههای نحوه اثبات شهادت دروغ، جرح شهود است. جرح شهود یعنی مدعی شهادت کذب، بگوید شاهد طرف مقابل، فاقد یکی از شرایطی است که قانون برای شهود (بالغ، عاقل، عادل، طهارت مولد، ذی نفع نبودن در موضوع دعوی، نداشتن دشمنی با یکی از طرفین دعوی، عدم اشتغال به گدایی و ولگردی) تعیین کرده است. در این صورت دادگاه موارد جرح شهود را بررسی میکند.
همچنین بخوانید: شرایط شهادت شهود در دادگاه طلاق
پس از تحقیقات دادسرا، اگر صحت شکایت از شهادت دروغ در دادسرا اثبات گردد، دادسرا پرونده را برای صدور حکم به دادگاه ارسال میکند و اگر جرم محرز نشود، قرار منع تعقیب صادر خواهد شد.
این روشها برخی از بهترین ابزارهای قانونی برای اثبات شهادت دروغ است. به شما عزیزان پیشنهاد میکنیم برای کسب اطلاع بیشتر در رابطه با نحوه اثبات شهادت دروغ از یک وکیل کیفری متخصص در این زمینه بهره بگیرید. گروه وکلای HiVakil با بهرهمندی از وکلای پایه یک دادگستری با بیش از یک دهه تجربه درخشان در زمینه حقوقی و کیفری، میتوانند در کلیه امور حقوقی و کیفری همراه شما عزیزان باشند.
مجازات شهادت دروغ در دادگاه حقوقی
بر اساس ماده ۶۵۰ قانون مجازات اسلامی، مجازات شهادت دروغ، طبق شرایط موجود میزان مجازات را از سه ماه تا دو سال حبس و یا از بیست و پنج میلیون تا صد میلیون ریال جزای نقدی تعیین کرده است.
همچنین شهادت کذبی که طبق آن اعدام یا قطع عضو صورت بگیرد، اگر اثبات شود که عمدی بوده، شاهد، قصاص میشود و در صورت غیر عمد بودن، فرد باید دیه بپردازد.
برخی از شرایط تاثیرگذار در مجازات عبارت است از:
- سوابق کیفری فرد شاهد
- انگیزه فرد از شهادت دروغ
- شدت زیان و خسارت ناشی از شهادت دروغ برای فرد زیان دیده
نکات مهم در خصوص جرم شهادت دروغ
- صرف اشتباه در شهادت، جرم بهحساب نمیآید.
- اثبات علم فرد از شهادت دروغ خود، برای تحقق جرم، ضروری میباشد.
- برای تحقق جرم شهادت دروغ، فرقی نمی کند که شهادت شفاهی یا کتبی باشد.
- اگر شهادت دروغ، منجر به ضرر و زیان برای فرد شود، فرد زیاندیده میتواند علاوه بر شکایت کیفری، دادخواست مطالبه خسارت کند.