اگر به دنبال پاسخ این سؤال هستید که بخشیدن مهریه در ازای حضانت دائم فرزند امکانپذیر است یا خیر؟ پیش از هر چیز باید گفت بر اساس ماده ۱۱۶۸ قانون مدنی، مراقبت و نگهداری از فرزندان هم حق پدر و مادر و هم تکلیف قانونی والدین است.
پس هیچ کدام از والدین نمیتوانند حضانت فرزند را به طور دائم به دلخواه خود بگیرند، مگر اینکه به مصلحت طفل باشد. یا اینکه طلاق زن و مرد به صورت توافقی باشد یعنی زن با توافق کتبی و رسمی در ازای بخشیدن مهریه، حضانت فرزند را به طور دائم از مرد بگیرد. در چنین شرایطی که زن و مرد با یکدیگر به توافق رسیده باشند اگر به مصلحت فرزند باشد دادگاه هم هیچ ممانعتی ندارد.
قانون جدید حضانت فرزند دختر
بر اساس قانون مدنی در ماده ۱۱۶۹، سرپرستی دختر تا ۷ سالگی به عهده مادر است. اما از ۷ تا ۹ سالگی حضانت بر عهده پدر میشود. حضانت فرزند دختر بعد از 9 سالگی با تصمیم خودش مشخص میشود. در واقع پس از ۹ سالگی دختر میتواند تصمیم بگیرد که با مادر زندگی کند یا پدر.
قانون جدید حضانت فرزند پسر
حضانت پسر تا سن ۷ سالگی بر عهده مادر است. سپس تا سن ۱۵ سالگی به پدر واگذار میشود. پس از 15 سالگی، پسر میتواند انتخاب کند که با کدام والدین زندگی کند.
حضانت دائم فرزند دختر
بر اساس ماده ۱۱۶۹ قانون مدنی در کشور حضانت فرزند دختر و همچنین حضانت فرزند پسر تا ۷ سالگی تنها با مادر طفل است. بعد از پایان ۷ سالگی تا رسیدن دختر به ۹ سالگی و پسر تا ۱۵ سالگی حضانت فرزندان با پدر است.
البته یادتان باشد فرقی ندارد که طلاق از طرف زن باشد یا طلاق از طرف مرد. در حقیقت ملاک حضانت فرزند دختر و پسر طبق نظر دادگاه تنها بر اساس مصلحت طفل تعیین میشود. یعنی به تشخیص دادگاه حضانت فرزند دختر و پسر به یکی از والدین داده میشود و دیگری تنها حق ملاقات دارد، بنابراین بخشیدن مهریه در ازای حضانت دائم فرزند دلیل محکمه پسندی برای دادگاه جهت دادن حضانت دائم فرزند به زن نیست، مگر اینکه به صلاح فرزند باشد.
حضانت فرزند بعد از فوت پدر
مطابق ماده ۱۱۷۱ قانون مدنی حضانت فرزند بعد از فوت پدر، با مادر است. با توجه به این موضوع هیچ شخص دیگری حتی پدربزرگ پدری نمی تواند حضانت فرزندان را بگیرد. حضانت فرزند دختر و پسر بعد فوت پدر با مادر است. حتی اگر مادر ازدواج کند ، حق حضانت از او سلب نمیشود.
اما پس از فوت پدر اداره اموال فرزند به واسطه وجود ولایت، بر عهده پدربزرگ میشود. پدربزرگ می تواند این اموال را مدیریت کند. در واقع بر اساس مصلحت فرزند، میتواند اموال را انتقال یا بفروشد.
تعهد محضری حضانت فرزند
هیچ قانونی در بین حقوقدانها با موضوع بخشیدن مهریه در ازای حضانت دائم فرزند وجود ندارد، حتی اگر طلاق زن و مرد از نوع طلاق خلع باشد. یعنی زن با بخشیدن مهریه و یا چیزی غیر از مهریه از مرد تقاضای طلاق کند که باز هم در این خصوص بخشیدن مهریه مطلقاً هیچ ارتباطی با حضانت فرزندان ندارد، مگر اینکه موقع طلاق و پیش از صدور رأی دادگاه زن و مرد طبق یک تعهد محضری با یکدیگر توافق کرده باشند که زن در ازای بخشیدن مهریه حضانت دائم فرزند را بگیرد.
در چنین شرایطی مرد نمیتواند حضانت دائم فرزند خود را پس بگیرد. البته زمانی که زن صلاحیت نگهداری از فرزند را نداشته باشد و حضانت با مادر به صلاح فرزند نباشد، تنها دادگاه برای مصلحت طفل تصمیم میگیرد. اگر باز هم سؤال مبهمی در این زمینه دارید میتوانید به صورت مشاوره آنلاین و رایگان با گروه وکلای HiVakil در میان بگذارید.
دادن حضانت فرزند به مادر در دفترخانه
از آنجایی که حق حضانت دختر و پسر بعد از پایان ۷ سالگی تنها با پدر و جد پدری است پس هیچ قانونی در دنیا نمیتواند حق ولایت را از مرد و جد پدری فرزند ساقط کند. اصلاً حق ولایت چیزی نیست که بتوان آن را ساقط کرد حتی اگر زن وکالت بلاعزل حضانت فرزند را داشته باشد و یا قراردادی از این بالاتر با مرد ببندد.
در واقع متن وکالت بلاعزل در خصوص بخشیدن مهریه در ازای حضانت دائم فرزند فقط بین زن و مرد یک شرط است که هر لحظه میتواند از نظر قانونی و شرعی با در نظر گرفتن مصلحت فرزند باطل شود؛ چون حضانت فرزند جزو وظایف پدر است و هیچ کسی در دنیا حتی با بخشیدن تمام و کمال مهریه نمیتواند این تکلیف را از مرد ساقط کند.
متن حضانت دائم فرزند به مادر
ریاست محترم دادگاه خانواده
با سلام و احترام
به استحضار می رساند، اینجانب …… به موجب عقدنامه شماره …… مورخ …… در دفتر رسمی ازدواج شماره …… تهران، به عقد ازدواج دائم خوانده در آمدهآم. حاصل این ازدواج، یک فرزند پسر 12 ساله میباشد. طبق قانون حضانت فرزند پسر تا 15 سالگی، بر عهده پدر است.
متاسفانه، در یکسال اخیر ، از طریق گزارش همسایگان و دوستان مشترک که در منزل ایشان رفتوآمد داشتهاند، متوجه شدهام که خوانده، به دفعات، مواد مخدر و مشروبات الکلی مصرف کرده است. علاوه بر این خوانده محترم، مشروبات الکلی را نیز در منزل نگهداری میکند.
چنین وضعیتی تربیت فرزند مشترک را تحت تاثیر قرار میدهد. از آنجا که فرزند مشترکمان در سن حساسی است و در معرض مواد مخدر و آثار نادرست آن بر روی تربیتش میباشد لذا، مستند به ماده ۱۱۷۳ قانون مدنی، صدور حکم حضانت مادر، استدعا دارم.
نظر نهایی برای بخشیدن مهریه در ازای حضانت دائم فرزند
بر اساس ماده ۴۱ قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱ چنانچه زن و مرد در طلاق توافقی بر سر حضانت دائم فرزند تا سن خاصی با یکدیگر توافق کرده باشند. حتی اگر زن در ازای حضانت دائم فرزند مهریهاش را به مرد بخشیده باشد اگر دادگاه در سالهای آینده تشخیص دهد که مادر صلاحیت نگهداری از طفل را ندارد این قرارداد بین زن و مرد باطل میشود و حضانت به صلاح فرزند تعیین میشود. در این رابطه میتوانید با گروه وکلای HiVakil بیشتر مشورت کنید و با توجه به شرایط خود در این زمینه با تبصرههای این ماده بیشتر آشنا شوید.