تماس با ما
طلاق غیابی

طلاق غیابی + مراحل طلاق غیابی در دفترخانه

آنچه در این مقاله می‌خوانید

اگر با همسر خود تفاهم و سازش ندارید می‌توانید به عنوان یک زن یا مرد از طریق طلاق غیابی از همسر خود جدا شوید؛ ولی موضوع به این سادگی هم نیست در حقیقت برای انجام طلاق غیابی باید شما هیچ آدرسی از همسر خود نداشته باشید یا اینکه همسرتان در خارج از ایران سکونت داشته باشد.

به هر حال اگر همسر شما به هر دلیلی اخطاریه‌های دادگاه به دستش نرسد و در هیچ کدام از جلسات رسیدگی دادگاه شرکت نکند. از طرفی خوانده شده محکوم باشد ولی لایحه و یا هیچ اعتراضی به دادگاه ارسال نکند. شما می‌توانید از طریق طلاق غیابی از او جدا شوید؛ ولی بهتر است پیش از اینکه درخواست طلاق غیابی خود را به طور رسمی به دادگاه ارائه دهید. همراه ما در گروه وکلای HiVakil با چند نکته مهم در مورد طلاق غیابی آشنا شوید.

راه های طلاق غیابی

راه های طلاق غیابی

بیشتر مردم تصور می‌کنند که طلاق غیابی یک نوع طلاق است که هر زن یا مردی می‌تواند در صورت عدم حضور طرف مقابل در دادگاه اقدام به طلاق غیابی کند‌. در صورتی که اصلاً این‌طور نیست، شرایط و راه‌های زیادی برای طلاق غیابی وجود دارد که در ادامه شما را با این راه‌ها آشنا می‌کنیم.

گاهی اوقات حکم غیابی طلاق به دلیل این است که خواهان طلاق (زن یا مرد) هیچ نشان و آدرسی از محل سکونت همسر خود ندارد‌. از طرفی فرد خوانده شده در سامانه ثنا هم ثبت نام نکرده است. یعنی مجهول‌المکان است‌. از این رو حکم دادگاه برای حضور طرف مقابل در جلسات رسیدگی به دست آن نمی‌رسد.

در چنین شرایطی حکم دادگاه به صورت یک آگهی در مدت مشخصی شده‌ای در یکی از روزنامه‌های کثیرالانتشار چاپ می‌شود. البته بسیار بعید است که شخصی آگهی دعوت به دادگاه خود را در روزنامه ببینید! پس چنانچه بعد از ۱ سال از چاپ آگهی از خوانده شده خبری نباشد، حکم طلاق صادر خواهد شد.

یک راه دیگر طلاق غیابی این است که خواهان طلاق، نشانی همسر خود را به درستی در اختیار دادگاه قرار می‌دهد، بنابراین دادگاه ابلاغیه‌هایی را به دست خوانده می‌رساند؛ ولی او به این موضوع اهمیت نمی‌دهد و در هیچ کدام از جلسات رسیدگی دادگاه شرکت نمی‌کند‌. پس در چنین وضعیتی دادگاه حکم طلاق را صادر می‌کند.

یک شرایط دیگر برای صدور حکم طلاق غیابی این است که خواهان با وجود اینکه نشانی همسر خود را می‌داند؛ ولی با این حال به دادگاه نشانی غلط می‌دهد تا خوانده در جلسات دادگاه شرکت نکند و بتواند با طلاق غیابی از همسر خود جدا شود.

البته این روش، فریب دادن دادگاه و یک نوع تقلب است؛ اما با این وجود قاضی دادگاه به دلیل عدم اعلام نشانی از طرف خواهان طلاق، نمی‌تواند برخوردی با او داشته باشد.

در حال حاضر به دلیل ثبت نام کلیه افراد در سامانه ثنا و ثبت کد ملی و آدرس سکونت افراد امکان این روش به منظور گرفتن طلاق غیابی غیرممکن است؛ ولی به ندرت پیش میاد که شخصی در سامانه ثنا ثبت نام نکرده باشد پس همسر او می‌تواند با روش های فریبکارانه از او طلاق غیابی بگیرد.

البته ما در گروه وکلای HiVakil چنین طرح دعوایی را نمی‌پسندیم و هیچ‌گاه چنین پرونده‌های طلاقی را در هر شرایطی قبول نخواهیم کرد.

بارها دیده شده است که زن یا مرد به قصد گرفتن طلاق غیابی با همسر خود به طور عادی مشغول زندگی کردن است؛ ولی با مراجعه پنهانی یا به زبان ساده چراغ خاموش دادخواست طلاق می‌دهد بدون آنکه همسرش از موضوعی آگاه شود.

طبق ماده ۱۰۲۹ قانون مدنی اگر مردی به مدت ۴ سال متوالی غایب یا همان مفقودالاثر باشد همسر او می‌تواند با ارائه گواهی مفقودالاثر مرد از طریق طلاق غیابی از همسر خود جدا شود.

البته قبل از صدور حکم طلاق غیابی نیز دادگاه یک آگهی در مورد فرد غایب به صورت ۳ بار متوالی هر کدام به فاصله یک ماه در روزنامه‌های کثیرالانتشار چاپ می‌کند‌. اگر یک سال از اولین چاپ آگهی گذشت و هیچ خبری از فرد مفقودالاثر نشد دادگاه حکم را بر موت فرضی قرار می‌دهد و حکم طلاق غیابی را صادر خواهد کرد.

خوب است بدانید اگر مردی به مدت ۶ ماه پیوسته به همسر خود نفقه ندهد و یا اینکه زن مورد عسر و حرج قرار بگیرد‌. یعنی زندگی برایش به دلیل اعتیاد مرد، رفتار نامناسب، جنون، بیماری صعب العلاج مرد، فسادهای اخلاقی مرد و… سخت و دشوار باشد، زن می‌تواند با مراجعه به محاکم شرع از دادگاه درخواست طلاق دهد.

اگر مرد نسبت به ابلاغیه دادگاه بی‌تفاوت باشد و رضایت به طلاق دادن زن ندهد بدون شک طلاق به صورت غیابی صادر می‌شود.

خوب است بدانید زمانی که دادگاه حکم طلاق غیابی را صادر می‌کند، طرف مقابل تا ۲۰ روز فرصت دارد که به این حکم دادگاه اعتراض کند و تا ۲۰ روز دیگر می‌تواند منتظر تجدیدنظرخواهی حکم دادگاه باشد.

چنانچه دادگاه حکم نهایی را اعلام کند تا ۲۰ روز دیگر به خوانده به صورت ابلاغ یا چاپ آگهی روزنامه فرصت اعتراض می‌دهد‌. یعنی دادگاه بعد از صدور حکم اولیه طلاق به مدت ۲۶ روز به خوانده فرصت واخواهی یا همان اعتراض، تجدید نظر و… را می‌دهد. سپس حکم نهایی طلاق را صادر می‌کند.

نکته: یادتان باشد طلاق غیابی بیشتر مربوط به درخواست طلاق از طرف زن است؛ چرا که زن حق طلاق ندارد، مگر اینکه دلایل محکمه پسندی را به دادگاه ارائه دهد و یا با روش های مختلفی مانع از مقاومت مرد از طلاق دادن او شود.

طلاق غیابی از طرف زن چقدر طول میکشد

اگر به عنوان یک زن قصد انجام طلاق غیابی را دارید باید گفت در کشور ما شرایط سختی برای طلاق از طرف زن وجود دارد. اما اگر وکالت طلاق داشته باشید، بدون حضور آقا می‌توانید در مدت زمان کوتاهی از همسر خود جدا شوید. البته مدت زمان طلاق برای زن به عوامل مختلفی مثل:

  • داشتن وکیل
  • تهیه و ارائه مدارک
  • داشتن حق طلاق
  • نحوه رسیدگی دادگاه
  • نحوه تنظیم دادخواست

و غیره بستگی دارد؛ اما به طور کلی صدور حکم طلاق غیابی برای یک زن ممکن است حدود ۱ تا ۲ سال زمان ببرد. البته اگر مرد نخواهد زن را طلاق بدهد و مدام اعتراضاتی را به صدور حکم طلاق وارد کند، بدون شک طلاق غیابی از طرف زن طولانی‌تر و همچنین سخت‌تر می‌شود. به همین دلیل ما در گروه وکلای HiVakil سعی کرده‌ایم با دقت به برخی نکات مهم در مورد طلاق غیابی سرعت و پیشرفت این گونه پرونده ها را بالا ببریم.‌

طلاق غیابی از طرف مرد چقدر طول میکشد

طلاق غیابی از طرف مرد خیلی راحت‌تر و زودتر از طلاق غیابی از طرف زن است؛ چون هر مردی بدون هیچ دلیل موجهی و در هر شرایطی می‌تواند همسر خود را طلاق دهد حالا چه زن در جلسات دادگاه شرکت کند و چه شرکت نکند‌ به هر حال در سریع‌ترین زمان به مدت ۳ ماه تا ۱ سال حکم طلاق از طرف مرد صادر می‌شود‌.

البته طبق ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی مرد موظف است که موضوع طلاق را از طریق دادگاه به زن ابلاغ کند‌. اگر به هر دلیلی ابلاغیه به دست زن نرسد و یا زن لایحه‌ای به دادگاه ارسال نکند، طلاق غیابی صادر می‌شود. البته باید مرد تمام حقوق مالی زن از جمله مهریه و اجرت المثل زن را قبل از طلاق به او بپردازد.

مدارک لازم برای طلاق غیابی

مدارک لازم برای طلاق غیابی

برای صدور حکم طلاق غیابی، باید به مدارک زیر نیاز دارید:

  • درخواست رسمی برای طلاق
  • شناسنامه و کارت ملی زن و مرد + تعداد موردنیاز از فتوکپی مدارک شناسایی (درصورتی‌که همسر حضور نداشته باشد یا ناپدید شود، باید مدارکی مانند گواهی مرگ یا گزارش پلیس برای مفقودالاثر شدن را ارائه داد.)
  • اصل سند ازدواج یا رونوشت آن (در صورت مفقود شدن سند ازدواج، به دفترخانه مراجعه کرده و رونوشت آن را دریافت نمایید)
  • گواهی عدم بارداری
  • دو نفر شاهد عادل
  • مدارک نشان‌دهنده نبود همسر مانند اعلامیه در روزنامه یا ارسال نامه به آخرین محل اقامت همسر
  • اثبات غایب بودن همسر حداقل ۶ ماه پیش از درخواست طلاق
  • مدارک مالی، مانند حساب بانکی و لیست دارایی‌ها و بدهی‌های زن و مرد
  • اثبات تلاش برای پیدا کردن همسر، مانند گزارش پلیس و …
  • اثبات تلاش‌های برای حل‌وفصل اختلافات خانوادگی مانند گزارش مشاوره خانواده و …

مراحل طلاق غیابی

درست است که انجام طلاق غیابی به انتخاب زن و مرد نیست و تنها تشخیص این روش طلاق گرفتن با نظر دادگاه است؛ ولی به هر حال برای درخواست طلاق باید مراحل ذیل انجام شود:

  • تنظیم دادخواست طلاق با اعلام یک آدرس از همسر خود به عنوان خوانده
  • ثبت دادخواست طلاق توسط دفاتر خدمات الکترونیک قضایی
  • دریافت گواهی عدم سازش
  • ارائه دلایل، مدارک و شواهد محکمه پسند به جهت عسر و حرج در زندگی برای طلاق از طرف زن
  • ارسال ابلاغیه برای همسر برای حضور در دادگاه
  • انتشار آگهی به صورت ۳ بار متوالی در روزنامه‌های کثیرالانتشار
  • ارائه گواهی پرداخت حق و حقوق مالی خانم به دادگاه

طلاق غیابی از طرف زن و مهریه

در طلاق غیابی اگر مرد راضی به طلاق دادن زن نباشد، زن با داشتن حق طلاق به طور رسمی و محضری که جزو یکی از شروط ۱۲ گانه سند ازدواج به شمار می‌آید، به راحتی می‌تواند در کمترین زمان اقدام به طلاق کند. در چنین شرایطی تنها مهریه و نفقه به زن تعلق می‌گیرد؛ ولی اجرت المثل و همچنین شرط تصنیف دارایی فقط در زمانی به زن تعلق می‌گیرد که درخواست طلاق از طرف مرد اجرا شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط